Vaccinationsviljan skiljer sig kraftigt mellan yrkesgrupper
Publicerat 14 juni 2022
Vaccinationstäckningen mot covid-19 skiljer sig kraftigt mellan olika yrkesgrupper. Personer i arbetaryrken med låg inkomst vaccinerar sig i lägre utsträckning än tjänstemän, enligt en kartläggning som Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm gjort.
Vaccinationstäckning bland högre tjänstemän:
I medianyrket var täckningsgraden bland män 78 procent, med en spännvidd på 47 till 98 procent mellan olika yrkesgrupper. För kvinnor var täckningsgraden i medianyrket 82 procent, med en spännvidd mellan 40 och 99 procent.
Tjänstemän är vaccinerade i betydligt högre utsträckning än anställda i arbetaryrken med låga kvalifikationskrav. Det finns också ett starkt samband mellan födelseland och inkomst, även om det sambandet varierar mellan yrken och sektorer.
Exempel på yrken med mycket låg vaccinationstäckning bland män (under 52 procent) är murare, städare, ställningsbyggare samt grovarbetare inom bygg och anläggning. Bland kvinnor har yrken som buss- och spårvagnsförare, tandhygienister, apotekstekniker och städare mycket låg vaccinationstäckning. Men även hemtjänstpersonal, vårdbiträden, butikssäljare och barnskötare ligger under genomsnittet.
Ovaccinerade hanterar de sköraste
Att vaccinationstäckningen är låg bland anställda som kommer i kontakt med äldre och sköra är problematiskt, enligt rapportförfattarna. En annan risk med låg vaccinationstäckning är att det kan leda till hög sjukfrånvaro under de perioder när virusspridningen är hög.
För att få fler att vaccinera sig anser Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin och överläkare på Centrum för arbets- och miljömedicin i Region Stockholm att man skulle kunna vända sig direkt till olika arbetsplatser där personer med olika bakgrund samlas. Företagshälsovården kan ge saklig information och möjlighet att få diskutera farhågor med vaccinet och arbetsgivaren kan underlätta vaccination.
– Arbetsmarknadens parter har tidigare tagit upp vaccination på eller i anslutning till arbetsplatsen som en väg att öka vaccinationstäckningen. Vår rapport ger ett detaljerat underlag för en bredare diskussion om detta, säger Maria Albin.

Marianne Zetterblom
Mer om Coronaviruset
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.