
Bild: Pixabay
Sömnbrist försämrar samarbetet på jobbet
Publicerat 12 oktober 2022
Att sova för lite är inte bara skadligt för hälsan. Det påverkar också det sociala samspelet. Den som sover för lite blir mindre benägen att hjälpa andra och drar sig undan social samvaro, enligt en amerikansk studie.
De delar av hjärnan som styr empati och förmågan att förstå andra människors behov och intentioner är mindre aktiva efter en sömnlös natt. Det visar en studie från Berkley-universitetet i Kalifornien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science Daily, där forskare använt magnetkamera och undersökt hjärnorna hos personer som sovit åtta timmar respektive inget alls föregående natt.
– Det var som de delarna av hjärnan inte svarade när en person, som inte sovit tillräckligt mycket, interagerade med andra människor, säger Matthew Walker, professor i psykologi vid Berkley i en kommentar.
I en annan studie följde forskarna drygt hundra personer under fyra dygn. Deras sömnkvalitet registrerades, det vill säga hur länge de sov, hur ofta de vaknade på natten och hur tidigt på morgonen de vaknade. De som hade sovit dåligt på natten var inte lika hjälpsamma gentemot andra människor nästkommande dag, enligt forskarna.
Dessutom kom forskarna fram till att de som led av sömnbrist oftare drog sig undan socialt och att de kände sig mer ensamma. Något som också spred sig till deras omgivning, nästan som ett virus enligt Matthew Walker.
– Studien visar att sömnbrist inte bara är skadligt för hälsan utan också att det sociala samspelet mellan människor försämras.

Marianne Zetterblom
Mer om Sömn
-
”Sömn behöver lyftas på organisatorisk nivå”
Sömn • Sömn borde vara en lika naturlig fråga att lyfta på medarbetarsamtalet som stress eftersom dålig sömn påverkar både prestation och risken för olyckor.
-
Mer sömn under pandemin
Sömn • De som jobbar hemma under pandemin sover i genomsnitt en dryg halvtimme längre per natt, enligt en ny studie. Eftersom sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem är det en positiv aspekt av hemarbete, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap.
-
Så påverkas sömnen av pandemin
Sömn • Under en pandemi är det extra viktigt att sova gott eftersom det både stärker vårt immunförsvar och får oss att må bättre psykiskt. Sömnforskaren Christian Benedict tipsar om vad du själv kan göra och hur arbetsgivaren kan bidra till bättre sömn.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Bättre att jobba nära gymmet än baren
Må bra • Jobbar du nära en bar eller nära ett gym? Utbudet i kvarteren kring arbetsplatsen kan påverka din hälsa.
-
Kraftigt ökade sjukskrivningstal
Sjukfrånvaro • De senaste veckorna har antalet sjukskrivningar och vab ökat dramatiskt.
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.