Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Pixabay

Sömn

Sömnbrist försämrar samarbetet på jobbet

Att sova för lite är inte bara skadligt för hälsan. Det påverkar också det sociala samspelet. Den som sover för lite blir mindre benägen att hjälpa andra och drar sig undan social samvaro, enligt en amerikansk studie.

De delar av hjärnan som styr empati och förmågan att förstå andra människors behov och intentioner är mindre aktiva efter en sömnlös natt. Det visar en studie från Berkley-universitetet i Kalifornien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science Daily, där forskare använt magnetkamera och undersökt hjärnorna hos personer som sovit åtta timmar respektive inget alls föregående natt.

– Det var som de delarna av hjärnan inte svarade när en person, som inte sovit tillräckligt mycket, interagerade med andra människor, säger Matthew Walker, professor i psykologi vid Berkley i en kommentar. 

I en annan studie följde forskarna drygt hundra personer under fyra dygn. Deras sömnkvalitet registrerades, det vill säga hur länge de sov, hur ofta de vaknade på natten och hur tidigt på morgonen de vaknade. De som hade sovit dåligt på natten var inte lika hjälpsamma gentemot andra människor nästkommande dag, enligt forskarna.

Dessutom kom forskarna fram till att de som led av sömnbrist oftare drog sig undan socialt och att de kände sig mer ensamma. Något som också spred sig till deras omgivning, nästan som ett virus enligt Matthew Walker.

– Studien visar att sömnbrist inte bara är skadligt för hälsan utan också att det sociala samspelet mellan människor försämras.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Sömn

Senaste om Hälsa