Hoppa till huvudinnehållet
Person med en korg fylld med svamp.

Återhämtning handlar inte bara om att vila kroppen utan också om att vila hjärnan. För vissa kan till exempel en promenad i skogen vara ett sätt att vila hjärnan.

Bild: Istock

Stress

Så undviker du stressfällan i höst

Arbetsuppgifterna hopar sig och skola och fritidsaktiviteter har kört i gång. Kort sagt – vardagen är här. Helena Schiller, doktor i folkhälsa, tipsar om hur man undviker att hamna i en negativ spiral av stress och nyckeln heter återhämtning.

– Om vi får återhämtning klarar vi ganska långa perioder av stress. Återhämtning får man helt enkelt aldrig tulla på, sa Helena Schiller när hon intervjuades på ett webbinarium arrangerat av företagshälsovårdsföretaget Onelab nyligen.

Hon tipsar om att ställa sig frågan; vad är återhämtning för mig? Det kan vara allt från att plocka svamp till att diska. Men återhämtning är också kopplad till vilken typ av jobb man har och vad man ska återhämta sig ifrån.

– Om man har ett fysiskt ansträngande jobb kanske man behöver ligga i soffan och vila. Men om man i stället har ett emotionellt eller kognitivt ansträngande jobb är fysisk aktivitet bättre. Återhämtning handlar inte bara om att vila kroppen utan om att vila hjärnan.

Att ligga på soffan är inte alltid optimalt enligt Helena Schiller eftersom de negativa tankarna lätt spinner i väg när man börjar grubbla. I synnerhet om man har ett stressigt jobb eller en besvärlig livssituation.

Kroppens eget bromssystem

När vi blir stressade utsöndrar kroppen adrenalin samt hormonet kortisol. Det är vår hjärna som styr vad som upplevs som stress eller som ett hot. Men när kroppen uppfattar att det finns mycket kortisol och adrenalin i blodet sätts ett slags bromssystem in. Och det går att hjälpa bromssystemet på traven, enligt Helena Schiller.

– Det allra bästa är fysisk aktivitet. När man tränar och pulsen ökar utsöndras kortisol. Fysisk aktivitet gör att vi tränar systemet och att bromssystemet slår in så att det infinner sig ett lugn. Det, tillsammans med andra välgörande signalsubstanser som utsöndras vid fysisk aktivitet, gör att vi mår bra. Men om man är mycket stressad och på gränsen till utmattning är lågintensiv träning bättre, till exempel en promenad.

Att hantera sin stress kan också stressa

De senaste åren har det pratats mycket om mindfulness eller vikten av att vara här och nu. Men det är lättare sagt än gjort att koppla bort sina tankar och vara närvarande. Då kan det vara enklare att tänka på mindfulness som en del av vardagen, enligt Helena Schiller. Att göra något man tycker om, som att laga mat eller renovera en möbel, kan göra att man släpper tankarna på jobbet en stund.

Helena Schiller betonar också att stress kan vara prestationshöjande i stunden och att det inte är farligt att utsättas för stress ibland så länge vi får återhämtning. Tvärtom kan ett jobb där kraven är mycket låga och utmaningarna få vara negativt för hälsan.

– Om man får höra att stress är farligt så blir man stressad över att man stressar och all oro är egentligen negativ. Oro är spär på stressystemet och det blir en negativ spiral där man kanske börjar sova sämre.   

Ett tips till arbetsgivare är att informera om vikten av återhämtning, säger Helena Schiller.

– Ha en dialog kring vilka krav som finns i jobbet och hur var och en bäst återhämtar sig från det. Satsa på ett hållbart engagemang. För att medarbetarna ska orka vara motiverade och engagerade måste det ges tid och incitament för återhämtning.

TIPS

Undvik att hamna i stressfällan

  • Prioritera sömnen Sömn är den viktigaste delen av återhämtningen som gör att kroppen bygger upp energi. Försök skilja på jobb och fritid (även vid distansarbete) och ha en rutin för att varva ned på kvällen.
  • Dra nytta av semestern Fundera över vad som är återhämtning för dig. Ett tips är att tänka tillbaka på semestern och det som fick dig att bli utvilad då.
  • Lär dig säga nej Försök att inte utsätta dig för onödig stress. Fundera över; måste jag göra det här? Att ha tusen järn i elden på fritiden kan vara kul, men det är också en stress.
  • Förebygg inför en stressig period Som chef kan det vara bra att prata med arbetsgruppen om en stressig period väntar och diskutera hur den ska genomföras på ett hållbart sätt där återhämtningen inte får stryka på foten.
  • Alla är olika Vissa har en högre stresströskel än andra och två individer kan reagera olika på samma situation. Hur väl vi klarar stress är nämligen genetiskt. Men det som framför allt påverkar oss är hur vår livssituation ser ut i stunden.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Stress

Senaste om Hälsa