Hoppa till huvudinnehållet
Vinflaska och en hand som håller för glaset

Fundera kring vilken roll alkohol ska ha på arbetsplatsen, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.

Bild: Istock

Alkohol och droger

Att våga fråga om alkohol kan rädda en medarbetare

Under pandemin minskade vår totala konsumtion av alkohol. Men samtidigt visar de senaste siffrorna från Socialstyrelsen att alkoholdödligheten ökar. ”Alkoholsnacket” heter en ny tjänst som bland annat kan hjälpa chefer att prata med en medarbetare som dricker för mycket.

Om du tycker att det är svårt att upp frågan om beroende är du inte ensam. En undersökning från Novus visar att 40 procent är obekväma med att prata om det. Samtidigt säger sju av tio svenskar att de är oroliga för en närståendes alkoholvanor, det kan vara en vän, familjemedlem eller släkting. När det kommer till arbetsplatsen så svarar närmare var femte man och var tionde kvinna att de oroat sig för någon kollega.

Under pandemin jobbade vi hemifrån och nu blir hybridkontoren, som kombinerar distansarbete med kontor, allt vanligare. Har det gjort att det blivit svårare både att upptäcka om någon har problem och att ta upp det?

Porträtt av Sara Wallhed Finn, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.
Sara Wallhed Finn, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.
Bild: Magnus Fond

– Det kan jag tänka mig. När vi sitter på distans är det svårare att se tecken som om någon verkar påverkad, är trött eller luktar alkohol. Socialstyrelsens siffror om alkoholdödligheten kan också tyda på att det är grupper som farit illa under pandemin, de som har ett beroende eller de som är i riskgrupp, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.

– Samtidig är det svårt att dra slutsatser av Socialstyrelsens siffror eftersom de visar ökning vid ett tillfälle. Vi vet inte om det är en trend och vi kan inte säga vad det beror på. Men det pågår forskning, bland annat där man tittar på vilka grupper som har druckit mer eller inte gjort det under pandemin. Om ett år kommer vi att ha fler svar.

Syftet med tjänsten ”Alkoholsnacket” som tagits fram av IQ-initiativet är att göra det lättare för närstående att ta upp frågan om alkohol. Sara Wallhed Finn är en av experterna som varit med och tagit fram tjänsten.

– Vi vet att de flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det efter att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem. Med andra ord vet vi att snacket har effekt. Så även om det känns jobbigt i stunden är det värt det i längden.

Hur ska man då gå till väga? Sara Wallhed Finn har några råd.

– Våga fråga men gör det när personen är nykter. Bemöt med empati och förståelse. Jag tycker också att man ska fundera kring vilken roll alkohol ska ha på arbetsplatsen. Kan man ses under alkoholfria former? Det finns en positiv trend att man gör aktiviteter utan alkohol.

FAKTA

Det här är Alkoholsnacket

Alkoholsnacket är en tjänst som ger stöd och råd till den som är orolig för någons alkoholvanor. Här ges bland annat konkreta tips på hur man kan föra ett sådant samtal och vart man kan vända sig för fortsatt hjälp.

Alkoholsnacket.se

bild på Anita Gullberg

Anita Gullberg

Mer om Alkohol och droger

Senaste om Hälsa