
Bild: Istock
Att våga fråga om alkohol kan rädda en medarbetare
Publicerat 7 november 2022
Under pandemin minskade vår totala konsumtion av alkohol. Men samtidigt visar de senaste siffrorna från Socialstyrelsen att alkoholdödligheten ökar. ”Alkoholsnacket” heter en ny tjänst som bland annat kan hjälpa chefer att prata med en medarbetare som dricker för mycket.
Om du tycker att det är svårt att upp frågan om beroende är du inte ensam. En undersökning från Novus visar att 40 procent är obekväma med att prata om det. Samtidigt säger sju av tio svenskar att de är oroliga för en närståendes alkoholvanor, det kan vara en vän, familjemedlem eller släkting. När det kommer till arbetsplatsen så svarar närmare var femte man och var tionde kvinna att de oroat sig för någon kollega.
Under pandemin jobbade vi hemifrån och nu blir hybridkontoren, som kombinerar distansarbete med kontor, allt vanligare. Har det gjort att det blivit svårare både att upptäcka om någon har problem och att ta upp det?

– Det kan jag tänka mig. När vi sitter på distans är det svårare att se tecken som om någon verkar påverkad, är trött eller luktar alkohol. Socialstyrelsens siffror om alkoholdödligheten kan också tyda på att det är grupper som farit illa under pandemin, de som har ett beroende eller de som är i riskgrupp, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.
– Samtidig är det svårt att dra slutsatser av Socialstyrelsens siffror eftersom de visar ökning vid ett tillfälle. Vi vet inte om det är en trend och vi kan inte säga vad det beror på. Men det pågår forskning, bland annat där man tittar på vilka grupper som har druckit mer eller inte gjort det under pandemin. Om ett år kommer vi att ha fler svar.
Syftet med tjänsten ”Alkoholsnacket” som tagits fram av IQ-initiativet är att göra det lättare för närstående att ta upp frågan om alkohol. Sara Wallhed Finn är en av experterna som varit med och tagit fram tjänsten.
– Vi vet att de flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det efter att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem. Med andra ord vet vi att snacket har effekt. Så även om det känns jobbigt i stunden är det värt det i längden.
Hur ska man då gå till väga? Sara Wallhed Finn har några råd.
– Våga fråga men gör det när personen är nykter. Bemöt med empati och förståelse. Jag tycker också att man ska fundera kring vilken roll alkohol ska ha på arbetsplatsen. Kan man ses under alkoholfria former? Det finns en positiv trend att man gör aktiviteter utan alkohol.
Det här är Alkoholsnacket
Alkoholsnacket är en tjänst som ger stöd och råd till den som är orolig för någons alkoholvanor. Här ges bland annat konkreta tips på hur man kan föra ett sådant samtal och vart man kan vända sig för fortsatt hjälp.

Anita Gullberg
Mer om Alkohol och droger
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.