Bild: Istock
VR-teknik testas för att planera ljudmiljön på jobbet
Publicerat 14 januari 2022
Det finns en stark koppling mellan ljuden i vår omgivning och hur vi mår och presterar. För att skapa en bra ljudmiljö på jobbet tar forskare nu hjälp av VR och dataspelsteknik.
Vi omges av ljud dygnet runt och vare sig vi är medvetna om ljuden omkring oss eller ej så reagerar vi på dem. Vår sömnkvalitet påverkas av ljud. Buller ger oss stresspåslag och högt blodtryck medan musik kan väcka ljusa minnen och nostalgi. Det finns inga miljöer som är helt tysta även om vi många gånger tror det. Vissa ljud vänjer vi oss vid och reagerar på först när de försvinner, som till exempel ventilationen på jobbet när den stängs av i slutet av arbetsdagen. Då pustar vi ut och tänker ”åh vad tyst och lugnt det är nu”.
– Vi tänker inte alltid aktivt på ljuden omkring oss och vi är inte fullt medvetna om hur ljuden påverkar oss säger Arne Nykänen, biträdande professor i teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.
Att skapa rätt ljudförutsättningar på jobbet är en utmaning. Det är svårt att förstå hur olika tekniska bygglösningar kommer att påverka ljudet och arbetsmiljön. De traditionella beslutsunderlag vi har till vårt förfogande räcker inte riktigt till.
– Vi har svårt att beskriva ljudmiljöer. Om man inte är expert inom akustik är det svårt att föreställa sig vad ljudklass A och ljudklass B enligt en akustisk standard egentligen betyder, säger han.
Med hjälp av virtual reality (VR) vill nu Arne Nykänen och hans kollegor auralisera ljudet i VR-miljö redan i planeringsfasen av nya lokaler. Begreppet auralisera är motsvarigheten till visualisera och används inom ljudforskningen.
– Tekniken används redan i dag i datorspel som också bygger upp ljudmiljöer. Det går att höra varifrån ljuden kommer i spelen. Ljudet blir rätt övertygande i en VR-miljö när man använder headset, säger Arne Nykänen.
Forskarna har bland annat jobbat med att auralisera utomhusmiljöer, till exempel hur en ny väg kommer att låta med bullerplank och alternativa sträckningar. En annan miljö som de har byggt upp i VR är en tandläkarmottagning med undersökningsrum och en intill liggande kontorsmiljö.
– Vi kan simulera att det pågår verksamhet i behandlingsrummen och simulera hur mycket ljud som läcker ut till de omkringliggande utrymmena. Vi kan också simulera när någon pratar och se vad som händer med ljudet. Det går att gå runt i kontorsytorna och lyssna på hur de olika akustiska lösningarna låter, säger Arne Nykänen.
De virtuella modellerna ska inte bara ge ett bättre beslutsunderlag utan också på sikt skapa en bättre arbetsmiljö.
– Tanken är de som ska jobba i lokalerna ska få möjlighet att själva undersöka den nya ljudmiljön och kunna påverka de akustiska lösningarna, säger Arne Nykänen.
Ljud som gör nytta
En del ljud är fyllda med information för att underlätta för oss att förstå omgivningen och lär oss navigera rätt i vardagen. Vi lär oss känna igen när det är dags att växla ett fordon med förbränningsmotor. Vi får en återkoppling med vibrationer och ljud hur hårt maskinen jobbar. På elmotorer som är tysta har tillverkarna lagt till ljud när vi trycker på startknappen för att vi ska få en bekräftelse på när motorn är igång och vi kan trycka på gasen och köra iväg.
Anahita Arai
Mer om Må bra
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.