Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Ingen tydlig koppling mellan yrke och dödlighet i covid-19

Yrke som enskild faktor har inte inneburit en högre risk att dö i covid-19 i Sverige. Däremot var risken högre för äldre som levt ihop med personer som inte kunnat arbeta hemifrån. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

– Resultatet visar att det främst har varit andra socioekonomiska faktorer än yrke, som ökat risken för att dö i covid-19. Det betyder att ojämlikhet spelar en stor roll för individers ohälsa, säger Sunnee Billingsley, forskare i sociologi vid Stockholms universitets demografiska avdelning och författare till en studie som nyligen publicerats i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health

Inget tydligt samband

Studien visar att personer som arbetade som taxi- eller bussförare, städare eller i serviceyrken var överrepresenterade bland de som dog i covid-19 i Sverige fram till februari 2021. Men när forskarna tog hänsyn till andra faktorer som inkomst, utbildning och födelseland visade det sig att det inte fanns något tydligt samband mellan yrke och dödlighet i covid-19. Däremot var dödligheten högre bland äldre som levde ihop med personer som inte hade möjlighet att jobba hemifrån eller som jobbade inom leverans eller postservice, även när man tagit hänsyn till socioekonomiska faktorer.

Nu vill forskarna gå vidare och undersöka hur det kommer sig att det inte finns någon koppling mellan att vara utsatt för mycket smitta i arbetet och risken för att själv bli smittad och dö i covid-19.

Större tillgång till skyddsutrustning

– En förklaring skulle kunna vara att personer i mer riskfyllda yrken också haft bättre möjlighet till skyddsutrustning. Eller att den svenska befolkningen var mer exponerad för viruset eftersom det svenska samhället inte hade lika hårda restriktioner som många andra länder, säger Sunnee Billingsley.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Hälsa