Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Coronaviruset – så skyddar du dig och dina kollegor

En undersökning gjord tidigare i år visar att många svenskar går till jobbet trots att de är sjuka. Men med anledning av coronaviruset kan det vara en god idé att ta extra hänsyn till sina kollegor och stanna hemma när man är sjuk.

I dagarna höjde Folkhälsomyndigheten risknivån för allmän spridning av coronaviruset i Sverige från låg till måttlig. Risken att upptäcka nya fall av covid-19 i Sverige bedöms vara mycket hög. 

Enligt en Sifo-undersökning som Apoteket Hjärtat gjorde tidigare i år och där 1 000 personer i arbetsför ålder ingår, går sex av tio tillbaka till jobbet innan de är friska. Men för att undvika ökad smittspridning är det en god idé att ta extra hänsyn till kollegor och stanna hemma vid förkylningssymtom eller feber. I synnerhet gäller det om man har besökt något av de områden där viruset hittills haft störst spridning. Det gäller främst Kina, Sydkorea, Iran och norra Italien. Många arbetsgivare råder nu sina medarbetare att arbeta hemifrån 14 dagar efter att de kommit hem från ett av de riskområden som Folkhälsomyndigheten pekat ut.

– Det är mycket viktigt att den som kommer till Sverige från något av dessa områden eller som har haft nära kontakt med personer från dessa områden är noga med att hålla sig hemma om man skulle känna sig sjuk. Man ska kontakta vården, och göra det via telefon, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Det finns fortfarande många frågetecken kring viruset, men känt är att det inte sprids via luften som en influensa utan som droppsmitta via människor som hostar och nyser eller via ytor som den sjuke varit i kontakt med. När sjukdomen fått fäste sprider den sig snabbt eftersom ingen i befolkningen hunnit utveckla immunitet mot detta nya virus.

FAKTA

Så skyddar du dig mot covid-19

  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på ditt arbete eller i kollektivtrafiken.
  • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. På så sätt hindrar du att smitta sprids samtidigt som du undviker att förorena dina händer.
  • Undvik att röra vid ansikte eller ögon samt undvik nära kontakt med sjuka personer.
  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Om du varit i ett av riskområdena för covid-19 och får hosta, svårt att andas eller feber ska du inte åka in till en vårdcentral eller en akutmottagning utan stanna hemma och kontakta 1177.

Källa: Folkhälsomyndigheten

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Hälsa