Regeringen slopar karensdag
Publicerat 11 mars 2020
För att fördröja smittspridningen av coronaviruset har regeringen i dag presenterat en rad åtgärder. Bland annat slopas karensdagen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att alla sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer stoppas tills vidare.
Spridningen av coronaviruset har gått in i en ny fas och enligt Folkhälsomyndigheten finns det tecken på att Sverige har en samhällsspridning. För att fördröja smittspridningen i Sverige presenterade regeringen i dag några ändringar i vårbudgeten. Reglerna med slopad karensdag kommer att gälla från och med i dag och en och en halv månad framåt. Samtliga löntagare innefattas.
– Vi ger ett viktigt besked till Sveriges alla löntagare att vi nu slopar karensdagen under en begränsad tid. En tid som dock kan förlängas. Och det är ju för att det är så viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet. Det är staten och inte arbetsgivarna som står för kostnaden, sa Per Bolund (MP) under en presskonferens.
Den slopade karensdagen kostar cirka 1 miljard kronor per månad.
Under onsdagen kom även en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer.
– Vi kommer att komma med ett sådant beslut, säger Per Bolund till Ekot.
Det nya läget när det gäller smittspridningen i Sverige gör att Folkhälsomyndigheten inte kommer lägga samma fokus på att smittspåra utan i stället på att skydda äldre och andra som är extra utsatta för viruset. Statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar särskilt personer som jobbar inom äldrevården att stanna hemma om de är sjuka.
– Stanna gärna hemma en till två dagar efter att symtomen gått över, särskilt om man jobbar med äldre, sa han på en presskonferens under dagen.
Vissa svenska företag går längre i sina restriktioner än Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Ett sådant företag är Spotify som i går gick ut med en uppmaning till sina 5 000 anställda att jobba hemma de närmaste två veckorna, oavsett om de varit i ett riskområde eller inte.
" Vi har alla en skyldighet att fördröja spridningen av viruset och därmed det förväntade trycket på vårt sjukvårdssystem. Jag hoppas att andra företag i Sverige följer efter." skriver Spotifys vd Daniel Ek på Twitter.
En annan del i regeringens åtgärdspaket är att företag som drabbas hårt ekonomiskt med anledning av coronaviruset kommer få stöd från staten för att kunna sänka arbetstiden i stället för att varsla sin personal. Det föreslås träda i kraft den 1 maj i år.
– Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs nu tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke med anledning av regeringens åtgärdspaket.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.