
Bild: Istockphoto
Corona-information på fler språk behövs
Publicerat 26 mars 2020
Flera av de som blivit sjuka och dött av coronaviruset i Sverige är nya svenskar. MSB, medger att de så långt inte nått ut med informationen tillräckligt brett. Inte heller Arbetsmiljöverket har i dagsläget information om coronaviruset på andra språk än svenska.
Flera som dött till följd av det nya coronaviruset i Sverige uppges ha rötter i Somalia. MSB har nu fått 75 miljoner av regeringen för att säkerställa att informationen om coronaviruset är samordnad och kommuniceras ut mer effektivt. Dessutom har Folkhälsomyndigheten publicerat en webbsida på ett flertal språk om hur man skyddar sig mot covid-19. Men hos Arbetsmiljöverket finns ännu ingen information på andra språk om hur arbetsgivare och arbetstagare ska agera med anledning av det nya coronaviruset.
– Vi har kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om översättning till olika språk. MSB har ett samordnande ansvar för information i situationer som denna. Det tar självklart tid att få fram bra information på flera språk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren, som har ansvar för att de egna anställda har en god arbetsmiljö, erbjuder rätt information och tydliga instruktioner, säger Arbetsmiljöverkets kommunikationschef Greta Svensson.
Städare är den yrkesgrupp i Sverige med flest utrikesfödda. Enligt statistik från SCB är 57 procent av städarna i Sverige födda utomlands vilket motsvarar 42 000 anställda.
– Det är ett stort problem för oss om informationen inte når fram. Vi har försökt göra vad vi kan och skickat ut information om coronaviruset till alla våra skyddsombud med länkar till Folkhälsomyndigheten, säger Layla Johansson som arbetar med arbetsmiljöfrågor på Fastighetsanställdas förbund.
Till Fastighetsanställdas förbund kommer många frågor om coronaviruset just nu, men de flesta handlar om oro för att bli av med jobbet, säger Benjamin Ivansson, kommunikatör på Fastighets.
Information på andra språk
På Folkhälsomyndighetens webb finns information på 23 olika språk, däribland somaliska, polska, pashto och thailändska, om coronaviruset och hur man skyddar sig mot att bli smittad .

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.