Bild: Istockphoto
Branscherna där det dricks mest
Publicerat 16 december 2020
Restaurangbranschen är den bransch med flest andel anställda som ligger i farozonen för riskbruk av alkohol. Även inom reklam, marknadsföring och kommunikation är alkoholkonsumtionen relativt hög.
Tjugotre procent av de förvärvsarbetande männen i Stockholms län och 17 procent av de förvärvsarbetande kvinnorna har en riskkonsumtion av alkohol. Det visar siffror från en ny rapport om arbetshälsan i Stockholms län.
Riskkonsumtion av alkohol är dubbelt så vanlig bland dem som är födda i Sverige än bland dem som är födda i ett annat land.
Restaurangbranschen, och yrkesgrupperna hovmästare, servitörer och bartender, sticker ut som den bransch med högst risk för en skadlig konsumtion av alkohol. Det gäller både för kvinnor och män.
Ingela Eriksson på Alna Sverige, som är experter på skadligt bruk i arbetslivet, är förvånad att restaurangbranschen fortfarande utmärker sig på detta område eftersom omfattande förebyggande och kunskapshöjande insatser har riktats både mot både arbetsgivare och anställda under många år.
– De här branscherna borde vara medvetna om riskerna så varför ser det fortfarande ut så här kan man undra, säger hon.
Näst högst risk för riskkonsumtion av alkohol har kvinnor som jobbar som kockar och kallskänkor och män som jobbar inom reklam, marknadsföring och information. På tredje plats för kvinnor kommer IT-chefer och bland män; byggnadsarbetare, takmontörer, golvläggare och VVS-montörer.
Jobba förebyggande
- Ha en tydlig policy Ha en policy för hur riskbruk och skadligt bruk ska hanteras på arbetsplatsen, inklusive riktlinjer för hur chefer ska agera i dessa situationer. Kommunicera policyn i organisationen och håll den vid liv genom exempelvis arbetsplatsträffar.
- Undersök er egen kultur Fundera över tillgången till alkohol på exempelvis personalfester. Ska arbetsgivaren bekosta alkohol och i så fall i vilken utsträckning? Fundera över vilka konsekvenser det innebär för medarbetarna.
- Utbilda Se till att chefer och ansvariga på arbetsplatsen har mandat och kunskap om hur de ska agera i den här typen av situationer.
Källa: Alna Sverige
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Alkohol och droger
-
Symtom på skadligt bruk misstolkas som stress
Alkohol och droger • Organisationer som vill motverka riskbruk av alkohol bör rikta sina insatser mot hela arbetsgruppen snarare än att satsa allt på de individer som redan har problem.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Lyckan sitter i händerna
Må bra • En fjärdedel av alla svenskar sysslar regelbundet med någon form av hantverk, som drejning, stickning eller slöjd. Hobbyer som inte bara är roliga för stunden utan även kan leda till ökat mentalt välbefinnande på sikt, visar forskning.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
Mediebanta och må bättre
Psykisk hälsa • Genom att begränsa tiden vi lägger på sociala medier kan vi snabbt påverka vårt mående till det bättre, visar en studie från Lunds universitet.