
Bild: Istockphoto
Branscherna där det dricks mest
Publicerat 16 december 2020
Restaurangbranschen är den bransch med flest andel anställda som ligger i farozonen för riskbruk av alkohol. Även inom reklam, marknadsföring och kommunikation är alkoholkonsumtionen relativt hög.
Tjugotre procent av de förvärvsarbetande männen i Stockholms län och 17 procent av de förvärvsarbetande kvinnorna har en riskkonsumtion av alkohol. Det visar siffror från en ny rapport om arbetshälsan i Stockholms län.
Riskkonsumtion av alkohol är dubbelt så vanlig bland dem som är födda i Sverige än bland dem som är födda i ett annat land.
Restaurangbranschen, och yrkesgrupperna hovmästare, servitörer och bartender, sticker ut som den bransch med högst risk för en skadlig konsumtion av alkohol. Det gäller både för kvinnor och män.
Ingela Eriksson på Alna Sverige, som är experter på skadligt bruk i arbetslivet, är förvånad att restaurangbranschen fortfarande utmärker sig på detta område eftersom omfattande förebyggande och kunskapshöjande insatser har riktats både mot både arbetsgivare och anställda under många år.
– De här branscherna borde vara medvetna om riskerna så varför ser det fortfarande ut så här kan man undra, säger hon.
Näst högst risk för riskkonsumtion av alkohol har kvinnor som jobbar som kockar och kallskänkor och män som jobbar inom reklam, marknadsföring och information. På tredje plats för kvinnor kommer IT-chefer och bland män; byggnadsarbetare, takmontörer, golvläggare och VVS-montörer.
Jobba förebyggande
- Ha en tydlig policy Ha en policy för hur riskbruk och skadligt bruk ska hanteras på arbetsplatsen, inklusive riktlinjer för hur chefer ska agera i dessa situationer. Kommunicera policyn i organisationen och håll den vid liv genom exempelvis arbetsplatsträffar.
- Undersök er egen kultur Fundera över tillgången till alkohol på exempelvis personalfester. Ska arbetsgivaren bekosta alkohol och i så fall i vilken utsträckning? Fundera över vilka konsekvenser det innebär för medarbetarna.
- Utbilda Se till att chefer och ansvariga på arbetsplatsen har mandat och kunskap om hur de ska agera i den här typen av situationer.
Källa: Alna Sverige

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Alkohol och droger
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.