Hoppa till huvudinnehållet

En kickoffs främsta syfte är att skapa energi, vilket vi tyckte var extra viktigt i år eftersom vi inte ses fysiskt, säger Blockets vd Pernilla Nissler.

Bild: Bengt Alm

Må bra

Blocket får teambuilding att funka på distans

En arbetsplats som har lagt in en extra växel under corona för att behålla engagerade och välmående medarbetare är Blocket. De planerar en digital julfest och har även hunnit med en kickoff på distans.

Det är klart att vi saknar att ses och att se varandras kroppsspråk, men vi försöker lösa det så gott det går, säger Pernilla Nissler, vd på Blocket där i princip samtliga medarbetare jobbar hemma sedan i mars.

Redan den första veckan efter att medarbetarna gick hem satte ledarna tillsammans med sina grupper igång en rad initiativ för att stärka engagemang och motivation, som ledningsgruppen sedan utökade och sammanställde i en slags verktygslåda. Och kreativiteten flödade. Idéer som poddar, presentationer av medarbetarna på Slack och en hashtagg, där man kan skriva om positiva saker med att jobba hemifrån, lades fram.

– Vissa kände: måste jag delta i allt det här? Men tanken är inte att aktiviteterna ska vara obligatoriska, utan att presentera en buffé som en arbetsledare kan utgå ifrån för att sen diskutera vidare vad som är aktuellt för just ens eget gäng.

När det var dags för årets höst-kickoff uppmanade Blocket sina medarbetare att delta genom mobilen och passa på att promenera samtidigt.

– En kickoffs främsta syfte är att skapa energi, vilket vi tyckte var extra viktigt i år eftersom vi inte ses fysiskt.
De ordnade också workshops med korsfunktionella grupper för att medarbetare som inte möts på video varje dag skulle få en chans att ses och inspireras av varandra. Något som blev extra uppskattat, vilket också ledde till att de tog konceptet vidare till sina stormöten, som de numera håller oftare än vanligt.

Några av idéerna som de gjort verklighet av är bland annat musik-quiz på fredagar och att man kan lägga in sin adress i en kartapp för att se om man bor i närheten av någon kollega man inte känner. Några medarbetare har satt ihop särskilda gaming-lag och flera grupper har också infört regelbundna så kallade check-ins, vilket är som möten utan agenda, i ett försök att ersätta det vardagliga snacket vid kaffemaskinen – allt såklart på distans.

– Jag tror aldrig jag har pratat så mycket socialt på jobbet förut, säger Pernilla Nissler.

För när det kommer till att stärka vår motivation och arbetsglädje ska vi inte underskatta att skoja och pladdra med våra kollegor. Att ha kul frigör energi och gör oss mer kreativa – ingredienser som kanske behövs mer än någonsin under rådande pandemi, menar Sara Thomée, docent i psykologi och arbetsmiljöombud vid Göteborgs universitet.

Sara Thomée, docent i psykologi och arbetsmiljöombud vid Göteborgs universitet.– Att skratta och ha trevligt släpper ut stress, förstärker våra relationer och bidrar till en mer avslappnad miljö där vi orkar lite till.

Men samtidigt som vi behöver intensifiera sätt att behålla gemenskapen med våra kollegor och vår arbetsplats, eftersom den sociala distansieringen ser ut att bli långvarig, finns en betydande risk att engagemanget för digitala fredagsfikor mattas av i takt med en tilltagande Zoom-trötthet, tror Sara Thomée.

– Här är det viktigt att inte arbetsgivaren bara informerar om att ”nu ska vi leka”, utan i stället involverar medarbetarna så att de själva får komma med förslag på roliga aktiviteter som ökar känslan av gemenskap och att tillhöra sin organisation, säger hon.

Just nu planerar Blocket hur årets julfest kan arrangeras på distans, och eventuellt blir det någon form av repris av höstens kickoff.

– Vanligtvis brukar vi äta julbord och ha en inspirationsföreläsare, men i år får vi summera året på något annat sätt. Kanske kan vi mötas upp i en park och dricka glögg och äta risgrynsgröt tillsammans, säger Pernilla Nissler.

 

 

TIPS

Coronasäkra sociala aktiviteter

  • Bokklubb. Starta en bokklubb där ni läser samma bok under en viss period. Möts sedan digitalt för att diskutera boken.
  • Quiz eller bingo. Utmana din grupp i ett digitalt musik-quiz, ett vanligt quiz eller bingo.
  • ”Love bombing”. Boka ett digitalt möte med förslagsvis två personer. Förbered tre positiva saker eller mer om varje person. Alla turas om att ge varandra positiv respons.
  • Finsk karaoke. Streama finska covers på kända låtar och låt arbetslaget tävla om vem som har gjort originallåten och vem ursprungsartisten är.
  • Geocaching. Låt arbetslaget vara med i en högteknologisk skattjakt, där deltagarna med hjälp av en GPS-enhet ska hitta ”skatter” på fysiska platser, i skogen exempelvis.


Källa: Blocket

bild på Tina Harr

Tina Harr

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa