Allt fler företag covid-testar sin personal
Publicerat 4 juni 2020
Allt fler företag erbjuder sina anställda test för antikroppar mot covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten kan testerna säga något om företagens sårbarhet vad gäller sjukfrånvaro, men de varnar för att dra för stora växlar av resultatet vad gäller immunitet mot viruset.
Handelsbanken är ett av en rad svenska företag som nu erbjuder sina anställda gratis tester för antikroppar mot covid-19. Erbjudandet gäller inledningsvis de anställda i Stockholm, men kommer sedan erbjudas anställda i hela Sverige.
– Det handlar om omsorg om våra medarbetare och att vi gör vad vi kan för att öka tryggheten för både dem och för våra kunder. Det är också angeläget att vi på det här sättet kan bidra till samhällsnyttan, kartläggningen av smittspridningen och en ökad kunskap om covid-19, säger Carina Albiin Svensk som är chef för hälsa och arbetsmiljö på Handelsbanken.
Handelsbanken har valt samma tester som används inom den svenska sjukvården och Carina Albiin Svensk säger att de följer Folkhälsomyndighetens process och strategi för provtagning. Erbjudandet har tagits fram i samråd med fackliga representanter på Handelsbanken.
– Provtagningarna är kostnadsfria och frivilliga. Det är alltså upp till varje medarbetare att ta ställning till möjligheten, även om vi som arbetsgivare ser fördelar, inte minst ur medarbetarperspektiv. Syftet med antikroppsprovet är att kunna konstatera genomgången Covid-19 infektion och därigenom förmodad immunitet.
Provsvaret skickas hem till medarbetaren efter några dagar tillsammans med ett erbjudande om videosamtal med en läkare.
– Mängden antikroppar man har kommer påverka vilken återkoppling man får av läkaren. Är man i en gråzon, med en liten mängd antikroppar, tas provet om efter 14 dagar. Ingen lämnas med ett osäkert provsvar, säger Carina Albiin Svensk.
Men Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, varnar för att dra allt för stora växlar av testerna eftersom forskningsläget kring immunitet mot covid-19 är oklart. Den som har antikroppar i blodet efter covid-19-infektion bedöms ha någon form av skydd när man träffar på viruset en andra gång. Skyddet tros minska gradvis under första året, och skyddet på längre sikt varierar sannolikt mellan individer, säger hon.
– På individnivå har snabbtesterna begränsat värde. Om testerna utförs på gruppnivå kan arbetsgivaren få en uppfattning om hur stor andel av medarbetarna som haft infektionen och utifrån det få en förståelse för hur sårbar arbetsplatsen är att få en hög sjukfrånvaro vid fortsatt spridning av covid-19 i samhället, säger Karin Tegmark-Wisell.

Gerd Eriksson
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.