Även litet underskott av sömn påverkar
Publicerat 11 oktober 2019
Det krävs inte så stor sömnbrist för att bli påverkad nästa arbetsdag, visar en amerikansk studie. Sömnbrist leder bland annat till att vår omdömesförmåga och motståndskraft mot stress blir sämre.
När vi sover mindre, sämre eller vaknar tidigare än vi brukar under arbetsveckan kan det bland annat påverka vårt omdöme, vår förmåga att koncentrera oss och motståndskraften mot stress. Det rapporterar den danska tidskriften Mit arbejdsmiljö och hänvisar till en studie genomförd vid University of South Florida som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Sleep Health.
Studien, som gjordes bland anställda i IT-branschen, visade att endast 16 minuters mindre sömn än vanligt påverkade koncentrationsförmågan nästa dag. Forskarna konstaterade också att sömnbrist inte slog lika hårt om deltagarna i studien var lediga dagen efter.
Ett underskott på sömn leder också till försämrad överblick över arbetssituationen och hur väl vi fungerar eller deltar i sociala sammanhang på jobbet, säger psykologen Ditte Charles till Mit arbejdsmiljö.
Samtidigt säger Ditte Charles att det är viktigt att påminna sig om att man visst kan prestera även om man inte sovit en natt. Om man blir allt för orolig över att inte kunna sova är det i sig en källa till sömnproblem.
– Det är en bra idé att följa de råd som finns kring sömn. Men samtidigt finns en risk med att fokusera för mycket på råden. Det är inget tvivel om att sömn är viktigt, men vi ska inte bli oroliga om vi sover dåligt en natt eller två, säger hon.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Sömnbrist försämrar samarbetet på jobbet
Sömn • Att sova för lite är inte bara skadligt för hälsan. Den som sover för lite blir mindre benägen att hjälpa andra och drar sig undan social samvaro.
-
”Sömn behöver lyftas på organisatorisk nivå”
Sömn • Sömn borde vara en lika naturlig fråga att lyfta på medarbetarsamtalet som stress eftersom dålig sömn påverkar både prestation och risken för olyckor.
-
Mer sömn under pandemin
Sömn • De som jobbar hemma under pandemin sover i genomsnitt en dryg halvtimme längre per natt, enligt en ny studie. Eftersom sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem är det en positiv aspekt av hemarbete, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.