Är du en scrollzombie?
Publicerat 21 augusti 2019
Uppdateringar, likes och chattar. Vi blir allt mer uppslukade av våra skärmar och frånvarande i nuet. Sociala medier styr vårt liv, anser författaren Sven Rollenhagen som myntat begreppet scrollzombie i en ny bok.
Har du mobilen i handen på toaletten? Pysslar du med den i sängen när du ska sova? Känner du en stress när du inte har access till nätet? Och har du problem att lägga undan din privata telefon när du är på jobbet?
– 15 procent av arbetsdagen läggs på privat surf – och ofta surfar vi runt på sociala medier, säger socionomen och författaren Sven Rollenhagen.
2015 använde han begreppet mobilzombie i sin bok om vett och etikett för mobilanvändning. I dagarna introducerade han en släkting – scrollzombien, det vill säga den person som planlöst scrollar igenom sitt flöde på sociala medier och som egentligen inte har något mål med sitt handlande.
– Ganska många kan nog lite lättsamt tillstå att sociala medier är något de fastnar i. De flesta har issues med sociala medier. Det finns kanske några som inte har smartphones – men då har de gjort ett aktivt val, säger Sven Rollenhagen.
Hans nya bok om Scrollzombies handlar om hur beroendet av sociala medier styr våra liv. Här ges handfasta tips på hur man kan skapa digital balans och förebygga missbruk av sociala medier. Forskning visar att vissa får abstinensliknande besvär om tillgången till sociala medier stryps.
– När Facebook och Instagram på grund av tekniska fel släcks ner ett par timmar upplever folk detta som stressande. Många tror att de har gjort något fel och blivit avstängda; det skapar en nervositet. Det är ett allvarligt tecken om man inte kan vara utan sociala medier ens några timmar.
För egen del upptäckte Sven Rollenhagen att han var en scrollande zombie när han under en middag kom på sig själv ljugandes inför en son.
– Jag sa att jag kollade av jobbmejlen men egentligen scrollade jag runt på Facebook. Jag ville dölja mitt beteende, berättar han.
Att avnjuta en måltid och hålla en mobil framför sig börjar bli allt vanligare i olika umgängeskretsar.
– Även om det inte är något bankrån man begår så är det både oförskämt samt slöseri på god mat och umgänge. Om jag bjuder på middag lägger jag mobilen på laddning. Forskning visar att blotta närvaron av en mobil gör att man har mindre fokus på sitt sällskap.
Så du lever som du lär numera? Inga paddnackar eller SMS-tummar?
– Den stora förändringen kom när jag själv försökte detoxa under bokskrivandet. Jag genomförde några förändringar som jag fortfarande håller fast vid. När jag styrketränar är jag mer fokuserad, jag känner inget behov av att kolla av mobilen där och då. Det meningslösa scrollandet har försvunnit. I dag kan jag promenera utan att titta i mobilen eller åka buss och bara titta ut genom fönstret, även om jag får jobba med mitt beteende.
Samtidigt som det kan vara skönt att ta en paus från sociala medier kan det också kännas som att man missar födelsedagar, bröllop och bebisfödslar. Hur kan man tänka där?
– De riktigt nära släktingarna bryr sig sällan, och de nära ringer man ju ändå. Däremot kanske du missar events och inbjudningar från gamla kompisar. Det får du i sådana fall väga in om du loggar ut helt, att du riskerar att stå utanför vissa saker. Sociala medier-arenan har kommit för att stanna och i vissa fall underlättar det om man är där själv.
Skapa digital balans
- Försök strunta i grupptryck och "måsten".
- Välj en eller max tre plattformar där du lägger ditt fokus.
- Ta bort apparna från mobilen och kolla bara när du är vid din dator.
- Ta en paus ibland.
- Välj några zoner där du undviker sociala medier, t.ex middagsbordet eller sovrummet.
- Ta bort notiser som gör att mobilen pockar på din uppmärksamhet.
- Testa att sätta tidsgränser för dina sociala medier-appar.
- Ransonera vad du lägger ut. Allt är kanske inte intressant för andra.
- Träna och var ute i naturen utan digital teknik.
Källa: Scrollzombies – Hur beroendet av sociala medier styr våra liv

Henrik Lenngren
Mer om Digitalisering
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Ständiga distraktioner försämrar vår arbetsförmåga
Digitalisering • Var tredje minut blir vi störda av en notis eller ett mejl när vi jobbar. Det gör att våra arbetsuppgifter tar dubbelt så lång tid att utföra, enligt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av talarna på årets upplaga av Gilla jobbet.
-
Tre av tio har testat AI
Digitalisering • Tre av tio svenskar har testat AI och av dessa har drygt en femtedel gjort det i tjänsten. Det visar den senaste upplagan av Internetstiftelsens årliga rapport över svenskarnas internetvanor.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.