
Bild: Istockphoto
Var fjärde kvinna sover dåligt
Publicerat 18 december 2018
Var fjärde yrkesarbetande kvinna har problem med att sova. Det visar en kartläggning där nästan 30 000 anställda tillfrågats om sina sömnvanor.
Hela 26 procent av kvinnorna och 16 procent av männen uppger att de lider av sömnbesvär. Siffrorna bygger på hälsoundersökningar runt om i landet som företagshälsovårdsföretaget Avonova gjort under 2017. Bara 31 procent säger att de aldrig har problem med att sova.
Att sömnproblem är vanligare bland kvinnor än män tror Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på Avonova, har att göra med att kvinnor tar ett större ansvar för hushåll och barn.
– Allt tyder på att yrkesverksamma kvinnor är extra utsatta för sömnproblem, eftersom de ofta drar ett tungt lass även utanför jobbet. När vardagen är stressig blir återhämtning i form av vila, motion och socialt umgänge ännu viktigare, säger Sofia Åström Paulsson.
Att sova för lite påverkar prestationsförmågan och kan i förlängningen leda till utmattning, säger Sofia Åström Paulsson. Därför är det viktigt att arbetsgivaren skapar utrymme för återhämtning.
Så kan arbetsgivaren stötta
- Var omtänksam Var lyhörd mot medarbetare med sömnbesvär och fråga hur du kan stötta. Resonera kring orsakerna. Om de är jobbrelaterade kan långsiktiga åtgärder behövas som byte av arbetsuppgifter eller stöd av företagshälsovården.
- Följ upp Jobba systematiskt genom att regelbundet stämma av medarbetarnas mående och arbetsbelastning i samtal.
- Respektera medarbetarnas fritid Bygg en företagskultur där tid för återhämtning värdesätts som en framgångsfaktor för att göra ett bra jobb. Uppmuntra medarbetare att inte kolla sin mejl efter arbetstid.
Källa: Avonova företagshälsovård

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
”Sömn behöver lyftas på organisatorisk nivå”
Sömn • Sömn borde vara en lika naturlig fråga att lyfta på medarbetarsamtalet som stress eftersom dålig sömn påverkar både prestation och risken för olyckor.
-
Mer sömn under pandemin
Sömn • De som jobbar hemma under pandemin sover i genomsnitt en dryg halvtimme längre per natt, enligt en ny studie. Eftersom sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem är det en positiv aspekt av hemarbete, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap.
-
Så påverkas sömnen av pandemin
Sömn • Under en pandemi är det extra viktigt att sova gott eftersom det både stärker vårt immunförsvar och får oss att må bättre psykiskt. Sömnforskaren Christian Benedict tipsar om vad du själv kan göra och hur arbetsgivaren kan bidra till bättre sömn.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Mjukstarta på jobbet
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.