Hoppa till huvudinnehållet

Var fjärde yrkesarbetande kvinna har problem med att sova

Bild: Istockphoto

Sömn

Var fjärde kvinna sover dåligt

Var fjärde yrkesarbetande kvinna har problem med att sova. Det visar en kartläggning där nästan 30 000 anställda tillfrågats om sina sömnvanor.

Hela 26 procent av kvinnorna och 16 procent av männen uppger att de lider av sömnbesvär. Siffrorna bygger på hälsoundersökningar runt om i landet som företagshälsovårdsföretaget Avonova gjort under 2017. Bara 31 procent säger att de aldrig har problem med att sova.

Att sömnproblem är vanligare bland kvinnor än män tror Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på Avonova, har att göra med att kvinnor tar ett större ansvar för hushåll och barn.

– Allt tyder på att yrkesverksamma kvinnor är extra utsatta för sömnproblem, eftersom de ofta drar ett tungt lass även utanför jobbet. När vardagen är stressig blir återhämtning i form av vila, motion och socialt umgänge ännu viktigare, säger Sofia Åström Paulsson.

Att sova för lite påverkar prestationsförmågan och kan i förlängningen leda till utmattning, säger Sofia Åström Paulsson. Därför är det viktigt att arbetsgivaren skapar utrymme för återhämtning.

TIPS

Så kan arbetsgivaren stötta

  • Var omtänksam Var lyhörd mot medarbetare med sömnbesvär och fråga hur du kan stötta. Resonera kring orsakerna. Om de är jobbrelaterade kan långsiktiga åtgärder behövas som byte av arbetsuppgifter eller stöd av företagshälsovården.
  • Följ upp Jobba systematiskt genom att regelbundet stämma av medarbetarnas mående och arbetsbelastning i samtal.
  • Respektera medarbetarnas fritid Bygg en företagskultur där tid för återhämtning värdesätts som en framgångsfaktor för att göra ett bra jobb. Uppmuntra medarbetare att inte kolla sin mejl efter arbetstid.

Källa: Avonova företagshälsovård

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sömn

Senaste om Hälsa