
Bild: Istockphoto
Sov dig smartare
Publicerat 17 augusti 2018
I vår ständigt uppkopplade tillvaro har sömn blivit viktigare än någonsin. När vi sover sker nämligen en massa processer som hjälper hjärnan att återhämta sig från den belastning den utsätts för på dagen.
Hjärnan spar energi När vi somnar avger kroppen värme och temperaturen i kroppen sänks. I hjärnan minskar temperaturen med en grad vilket gör att den spar energi och slitaget blir mindre.
Härnan städar När vi lär oss något nytt så bildas nya synapser eller kopplingar i hjärnan. Sömnen gör att hjärnan spolas ren och de synapser vi inte längre behöver städas bort medan de synapser vi behöver finjusteras.
Hjärnan sorterar Under sömnen sorterar hjärnan all information vi tagit in på dagen. Om vi till exempel försökt orientera oss på en ny plats under dagen lagras den informationen i hippocampus eller korttidsminnet. När vi sover flyttas överflödig information från korttidsminnet till långtidsminnet.
Hjärnan lugnar och styr Amygdala är en del av hjärnan som styr våra känslor. Sömn hjälper hjärnan att kontrollera amygdala så att vi inte skäller ut kollegorna eller börjar gråta på jobbmötet. Den gör också att våra sinnesintryck dagtid blir mildare. Det sorgliga blir inte fullt lika sorgligt och det som irriterar inte fullt lika irriterande.
Hjärnan fokuserar Sömnen hjälper hjärnan att hålla fullt fokus dagtid. Sömnbrist däremot leder till en instabil hjärna där vissa delar funkar som vanligt medan andra kan somna in. Det kan bli farligt om man har ett riskfyllt jobb som kräver full uppmärksamhet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
-
Lunchvanor kan påverka sömnkvalitet
Sömn • En pizza till lunch kan göra att du sover sämre, visar ny forskning från Uppsala universitet.
-
Sömnbrist försämrar samarbetet på jobbet
Sömn • Att sova för lite är inte bara skadligt för hälsan. Den som sover för lite blir mindre benägen att hjälpa andra och drar sig undan social samvaro.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.