För mycket sömn också skadligt
Publicerat 19 oktober 2018
För mycket sömn är precis lika negativt för hjärnans kognitiva förmågor som för lite sömn. Det visar en av de största sömnstudier som någonsin genomförts.
Att sova mer eller mindre än de rekommenderade 7–8 timmarna per natt har en negativ inverkan på våra kognitiva förmågor. Det visar de första resultaten från en av världens största sömnstudier där drygt 16 000 personer svarat på enkätfrågor och deltagit i kognitiva tester.
Främst är det förmågan att lösa avancerade problem samt den verbala förmågan som försämras av för lite eller för mycket sömn. Däremot påverkas inte korttidsminnet. Att däremot sova lite mer en enstaka natt, exempelvis före ett viktigt möte på jobbet, kan tillfälligt förbättra den kognitiva förmågan. Resultaten gäller oavsett ålder på testpersonerna.
Enligt Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, stämmer resultaten väl överens med annan forskning som visar att de som sover mer än 8-9 timmar per natt löper ökad risk för sjuklighet och för tidig död.
– Varför det ser ut så är inte känt, men många tror att för mycket sömn hänger ihop med mental ohälsa och kanske också sömnstörningar som sömnapné., säger Göran Kecklund.
Den vuxna befolkningen i Sverige sover i genomsnitt knappt sju timmar per dygn. Kvinnor sover något mer än män. När vi är lediga sover vi i genomsnitt 30-40 minuter mer än när vi arbetar.
Att bara sova fyra timmar per natt är jämförbart med att åldras åtta år, enligt studien. Det hoppas forskarna ska slå hål på myten att vissa höga beslutsfattare och chefer inom näringslivet klarar sig utmärkt på bara några timmars sömn per natt.
– Att ha ett sömnbehov under fem timmar är ovanligt och de flesta som sover så lite lider av insomni. Ett tydligt tecken på att sömnen är för kort är att det är svårt att hålla koncentrationen under arbetsdagen och att man måste anstränga sig mycket för att klara av arbetsuppgifterna, säger Göran Kecklund.
Studien har genomförts av forskare vid Sleep Research Society och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Oxford University Press.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
”Sömn behöver lyftas på organisatorisk nivå”
Sömn • Sömn borde vara en lika naturlig fråga att lyfta på medarbetarsamtalet som stress eftersom dålig sömn påverkar både prestation och risken för olyckor.
-
Mer sömn under pandemin
Sömn • De som jobbar hemma under pandemin sover i genomsnitt en dryg halvtimme längre per natt, enligt en ny studie. Eftersom sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem är det en positiv aspekt av hemarbete, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap.
-
Så påverkas sömnen av pandemin
Sömn • Under en pandemi är det extra viktigt att sova gott eftersom det både stärker vårt immunförsvar och får oss att må bättre psykiskt. Sömnforskaren Christian Benedict tipsar om vad du själv kan göra och hur arbetsgivaren kan bidra till bättre sömn.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så blir det lättare att börja jobba efter semestern
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.