Hoppa till huvudinnehållet
Sömn

För mycket sömn också skadligt

För mycket sömn är precis lika negativt för hjärnans kognitiva förmågor som för lite sömn. Det visar en av de största sömnstudier som någonsin genomförts.

Att sova mer eller mindre än de rekommenderade 7–8 timmarna per natt har en negativ inverkan på våra kognitiva förmågor. Det visar de första resultaten från en av världens största sömnstudier där drygt 16 000 personer svarat på enkätfrågor och deltagit i kognitiva tester.

Främst är det förmågan att lösa avancerade problem samt den verbala förmågan som försämras av för lite eller för mycket sömn. Däremot påverkas inte korttidsminnet. Att däremot sova lite mer en enstaka natt, exempelvis före ett viktigt möte på jobbet, kan tillfälligt förbättra den kognitiva förmågan. Resultaten gäller oavsett ålder på testpersonerna. Foto: Stressforskningsinstitutet

Enligt Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, stämmer resultaten väl överens med annan forskning som visar att de som sover mer än 8-9 timmar per natt löper ökad risk för sjuklighet och för tidig död.

– Varför det ser ut så är inte känt, men många tror att för mycket sömn hänger ihop med mental ohälsa och kanske också sömnstörningar som sömnapné., säger Göran Kecklund.

Den vuxna befolkningen i Sverige sover i genomsnitt knappt sju timmar per dygn. Kvinnor sover något mer än män. När vi är lediga sover vi i genomsnitt 30-40 minuter mer än när vi arbetar.

Att bara sova fyra timmar per natt är jämförbart med att åldras åtta år, enligt studien. Det hoppas forskarna ska slå hål på myten att vissa höga beslutsfattare och chefer inom näringslivet klarar sig utmärkt på bara några timmars sömn per natt.

– Att ha ett sömnbehov under fem timmar är ovanligt och de flesta som sover så lite lider av insomni. Ett tydligt tecken på att sömnen är för kort är att det är svårt att hålla koncentrationen under arbetsdagen och att man måste anstränga sig mycket för att klara av arbetsuppgifterna, säger Göran Kecklund.

Studien har genomförts av forskare vid Sleep Research Society och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Oxford University Press.

Läs mer om undersökningen:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sömn

Senaste om Hälsa