
Bild: Kelly Sikkema
Släpp kraven på att hinna allt
Publicerat 24 maj 2017
Äntligen vår och försommar, men i stället för att stanna upp och njuta flänger vi runt mellan picknickar, brännbollsturneringar, avslutningar och jobb. Men det går inte att vara alla till lags. Sålla och prioritera är nyckeln för att minska stressen, säger Giorgio Grossi på Stressmottagningen.
Bråda dagar är bara förnamnet för många barnfamiljer nu i maj och juni. Det är aktiviteter och sommarfester med barnens skolor, förskolor och föreningar samtidigt som projekt på jobbet ska vara klara innan semestern och så är det är din tur att baka bullar till nästa fredagsfika. Det är helt enkelt väldigt mycket på en gång. Och det är svårt att hinna med.
– Alla behöver ta en pratstund med sig själv och fråga sig vad de vill lägga tid och energi på. Vi behöver lära oss att sålla och prioritera. Det gäller att ta hand om sig själv på ett schysst sätt mitt i allt, säger Giorgio Grossi som är legitimerad psykoterapeut på Stressmottagningen.
För att inte stå mitt uppe i majkarusellen och bara gå på impuls är det bra att sätta sig ner med alla inbjudningar och planera i förväg vad man vill vara med på. Det ger en chans att prioritera den egna tiden. Värdesätter du att orka vara en bra förälder, partner eller arbetstagare så får du välja utifrån det. Det kanske räcker att vara med på after work en timme i stället för tre för att kunna komma hem och umgås med familjen resten av kvällen. Och föräldramatchen i dotterns fotbollslag är inte obligatorisk, även om det är kul så kanske det räcker med picknicken och samvaron i samband med den.
– Har du tänkt ut i förväg har du också gjort tydligt för dig själv vad du vill, då är det lättare att säga nej och kunna stå för det. Du säger helt enkelt nej för att prioriterat det som är viktigt för dig, säger Giorgio Grossi.
Han tycker att många lägger ribban lite väl högt i det de ska göra. I våra tankar och föreställningar vill vi att allt ska vara perfekt. Ska det vara picknick med barnens klass eller idrottsförening går det bra att köpa något färdigt i stället för att stressa på morgonen med att göra egen sallad eller avancerade mackor.
– Det kan vara befriande även för andra när man ger avkall på idéen om perfektion, då avtar prestationen och umgänget blir det viktiga.
Sedan vill Giorgio Grossi också slå ett slag för mikropauserna, för att sticka hål på stressbubblan vi lätt hamnar i när det är mycket. Att ge sig själv små pauser då och då under dagen, kanske gå ett varv runt kontoret, ta några djupa andetag, resa sig från sin plats och snacka lite väder och vind med nån kollega. Ta en kopp te eller kaffe och bara göra något annat en liten stund.
– Annars fastnar vi lätt i "jag ska bara göra klart och vila sen". Men vi behöver de där mikropauserna för att få perspektiv och hinna fråga oss vad vi håller på med.
Så slipper du majstressen
- Lista alla aktiviteter du behöver välja bland. Sålla.
- Fundera över vad du vill att din tid ska handla om. Prioritera.
- Koppla ihop det med det du värdesätter i livet.
- Boka in pauser i kalendern så att du kan fylla luckorna med de aktiviteter du värdesätter mest.
- Gör bara en sak i taget och var närvarande i det.

Gerd Eriksson
Mer om Stress
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Dålig arbetsmiljö ger sämre ålderdom
Arbetsmiljöarbete • Dålig arbetsmiljö påverkar inte bara måendet i vardagen utan också långt senare efter pension, visar en ny studie.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.