Sexuella trakasserier kan öka risken för sjukskrivning
Publicerat 30 november 2017
Sexuella trakasserier kan vara en bakomliggande orsak till att stressrelaterade sjukskrivningar ökar. Det anser Hjärnfonden som i dagarna släppt en undersökning som visar att 24 procent av de svenska kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
En ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av organisationen Hjärnfonden visar att 66 procent av kvinnorna i åldrarna 16–80 år har blivit sexuellt trakasserade. 41 procent av dessa har mått psykiskt dåligt efter händelsen. 24 procent har blivit sexuellt trakasserade på jobbet.
– Relationer till kollegor och chefer har påverkan på den psykiska ohälsan. Vi varnar för att arbetsmiljöer där sexuella trakasserier förekommer medverkar till att den psykiska ohälsan bland kvinnor i Sverige är så utbredd, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden i en kommentar.
Psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Förra året sjukskrevs 161 000 på grund av psykisk ohälsa och 70 procent av dessa var kvinnor. Det är den stressrelaterade ohälsan som dominerar. På sex år har antalet som sjukskrivits på grund stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 140 procent för kvinnor, enligt siffror från Försäkringskassan som Hjärnfonden tagit del av.
– Hjärnfonden vill se mer forskning på området för att ta reda på hur sambandet mellan psykisk ohälsa och sexuella trakasserier ser ut och i vilken omfattning det förekommer, säger Anna Hemlin.
Undersökningen omfattar totalt 1 103 kvinnor och gjordes i november i år.
Ur undersökningen
- 24 procent anger att de blivit sexuellt trakasserade på arbetsplatsen-
- 21 procent att de har blivit sexuellt trakasserade under studietiden
- 41 procent anger att de mått psykiskt dåligt efter att de upplevt sexuella trakasserier
- 6 procent uppger att de har bytt jobb till följd av sexuella trakasserier
- 75 procent har inte vidtagit några åtgärder efter att blivit sexuellt trakasserade
- Sexuella trakasserier har varit vanligast i åldrarna 16-29 år (77 procent)
- 59 procent uppger att de känner någon som har blivit utsatt för sexuella trakasserier

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Attitydförändring efter Metoo
Sexuella trakasserier • Det går åt rätt håll inom teater, film och tv, men fortfarande återstår mycket att göra för att arbetsplatserna ska bli fria från trakasserier.
-
Allvarliga konsekvenser av sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att utsättas för sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan få stora konsekvenser för den psykiska hälsan. Det visar en ny stor studie från Karolinska Institutet.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Mjukstarta på jobbet
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.