Nytt verktyg ska minska skadligt damm
Publicerat 20 oktober 2016
Damm som innehåller kvartspartiklar är en arbetsmiljörisk på många arbetsplatser. IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med betongindustrin tagit fram ett verktyg som ska göra det lättare att bedöma riskerna med kvartsdamm.
För ett år sedan kom nya föreskrifter för kvartsdamm. En nyhet var att kravet på obligatoriska och återkommande mätningar togs bort. Företagen behöver inte längre själva göra mätningar utan kan använda sig av så kallade referensmätningar som gjorts på andra arbetsplatser.. Men att använda sig av andra företags mätningar för att uppskatta riskerna på den egna arbetsplatsen kan vara problematiskt, anser Ann-Beth Antonsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Man kan inte bara ta vilka mätningar som helst. Det kan råda helt andra förhållanden på den egna arbetsplatsen och det kan leda till att man underskattar den exponering som de anställda utsätts för, säger hon.
Ann-Beth Antonsson har lett ett projekt där IVL tillsammans med branschorganisationen Svensk Betong tagit fram ett verktyg som kan användas för att bedöma riskerna för skadlig exponering på den egna arbetsplatsen. Verktyget innehåller referensmätningar från företag i betongindustrin som ligger under gränsvärdet. Det innehåller också checklistor med åtgärder för att minska halterna av damm. Exempel på åtgärder kan vara mer effektiva städrutiner eller att man ser över sin processventilation.
– Åtgärderna är i fokus och det tycker vi är väldigt bra. Verktyget pekar ut vad man behöver göra för att minska halterna av skadligt damm istället för att man bara stirrar sig blind på mätningarna.
Ladda ner verktyget för användning av referensmätningar inom betongindustrin:
Utsatta yrkesgrupper
- Gruv- och stenindustrin
- Krossning och malning av sten
- Krossning och sortering av material från grustag
- Stålverk
- Gjuterier
- Porslinsfabrik och övrig keramisk industri
- Glas- och slipvarutillverkning
- Byggnadsämnesindustrin, exempelvis tillverkning av betong-, tegelbyggelement och takpapp
- Byggnads- och anläggningsverksamhet, bland annat tunneldrivning
- Slipning, borrning och bilning i betong

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Verktyg och produkter
-
Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet
Innovationer • Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.
-
Hotade kulturarbetare får hjälp
Hot och våld • Nu finns en digital lathund som konstnärer och författare kan använda sig av om de blir utsatta för hot, våld eller trakasserier. Den innehåller konkreta råd från allt hur man samlar bevis till när det är dags att polisanmäla.
-
Robot som hackas kan bli farlig
Säkerhet • Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.