Hoppa till huvudinnehållet
Sömn

Dagsljus bra för sömnen

Blått ljus från skärmar kan störa nattsömnen enligt tidigare forskning. Men nu kommer nya rön som visar att den som får mycket dagsljus blir mindre påverkad av skärmljus på kvällen.

Blått ljus från mobiler och surfplattor kan sänka nivåerna av sömnhormonet melatonin och leda till sämre sömn. Men effekten kan motverkas. Det visar en studie från Uppsala universitet där sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell undersökt hur unga personers sömn påverkats när de suttit mycket vid skärm men samtidigt exponerats för starkt ljus under dagen.

– Vår huvudsakliga upptäckt var att efter exponering för ljus under dagen hade användandet av en ljusemitterande läsplatta inställd på full ljusstyrka under två timmar ingen effekt på unga friska studenters sömn, säger Frida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet i en kommentar.

Tips till företag för att minska de negativa hälsoeffekterna av blått skärmljus är att satsa på bra belysning eller uppmuntra till utomhusaktiviteter, enligt Christian Benedict. Han varnar samtidigt att det inte bara är skärmljuset i sig som kan påverka sömnen negativt. Att kolla jobbmejlen eller logga in på sociala medier är inte heller bra för nattsömnen, påpekar han.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sleep Medicine.

Ladda ner studien:

 

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sömn

Senaste om Hälsa