Dagsljus bra för sömnen
Publicerat 12 augusti 2016
Blått ljus från skärmar kan störa nattsömnen enligt tidigare forskning. Men nu kommer nya rön som visar att den som får mycket dagsljus blir mindre påverkad av skärmljus på kvällen.
Blått ljus från mobiler och surfplattor kan sänka nivåerna av sömnhormonet melatonin och leda till sämre sömn. Men effekten kan motverkas. Det visar en studie från Uppsala universitet där sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell undersökt hur unga personers sömn påverkats när de suttit mycket vid skärm men samtidigt exponerats för starkt ljus under dagen.
– Vår huvudsakliga upptäckt var att efter exponering för ljus under dagen hade användandet av en ljusemitterande läsplatta inställd på full ljusstyrka under två timmar ingen effekt på unga friska studenters sömn, säger Frida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet i en kommentar.
Tips till företag för att minska de negativa hälsoeffekterna av blått skärmljus är att satsa på bra belysning eller uppmuntra till utomhusaktiviteter, enligt Christian Benedict. Han varnar samtidigt att det inte bara är skärmljuset i sig som kan påverka sömnen negativt. Att kolla jobbmejlen eller logga in på sociala medier är inte heller bra för nattsömnen, påpekar han.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sleep Medicine.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Lunchvanor kan påverka sömnkvalitet
Sömn • En pizza till lunch kan göra att du sover sämre, visar ny forskning från Uppsala universitet.
-
Sömnbrist försämrar samarbetet på jobbet
Sömn • Att sova för lite är inte bara skadligt för hälsan. Den som sover för lite blir mindre benägen att hjälpa andra och drar sig undan social samvaro.
-
”Sömn behöver lyftas på organisatorisk nivå”
Sömn • Sömn borde vara en lika naturlig fråga att lyfta på medarbetarsamtalet som stress eftersom dålig sömn påverkar både prestation och risken för olyckor.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.