Hoppa till huvudinnehållet
En hand som håller i en mobiltelefon med en kalenderapp.

Onsdagar är veckans sämsta dag enligt en ny studie.

Bild: Istock

Psykisk hälsa

Onsdagar är veckans sämsta dag

Söndagsångest är ett välkänt tillstånd och det är lätt att tro att måndagar upplevs som veckans tyngsta dag. Men enligt en ny stor brittisk forskningsstudie är det på onsdagar vi mår som sämst.

Forskare vid University Collage London har analyserat enkäter där drygt 49 000 personer svarat på frågor om sitt psykiska mående. Resultatet visar bland annat att vi mår som bäst på morgonen strax efter att vi vaknat och som sämst runt midnatt. På våren och hösten är ångestpåslaget störst och som bäst mår vi under sommaren.

Dessutom visar studien att nivåerna av lycka och tillfredsställelse är som högst på måndagar och fredagar. Onsdagar och torsdagar är de veckodagar då det är vanligast att känna depressiva symtom och ångest.

– Måndagen kan upplevas som en fräsch nystart. Man har återhämtat sig något under helgen, planerat sin vecka och har känslan av kontroll. Men så kommer onsdagen – och man börjar inse att veckan inte riktigt blev som man hade tänkt. Man kanske inte hann med det viktigaste. Då kommer stressen och oron, säger hon i en kommentar.

Kroppens dygnsrytm påverkar

Att vårt psykiska mående varierar över dygnet beror enligt forskarna på kroppens naturliga dygnsrytm. Hormonet cortisol och signalsubstansen serotonin, som båda bidrar till vårt välbefinnande, minskar under dagen och är som lägst mellan åtta på kvällen och fyra på morgonen. Att vi mår sämre mitt i veckan tror forskarna är kopplat till yttre faktorer. Arbetsmängden är som störst samtidigt som helgen känns långt borta.

Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood, tycker att studien är en viktig insikt i arbetet med att förebygga ohälsa på arbetsplatsen. När vi planerar veckan är det externa krav, möten och deadlines som styr men den psykiska energin följer inte alltid samma schema, konstaterar hon.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ Mental Health.

 

TIPS

För en mer hållbar arbetsvecka

  • Checka in Gör en kort check-in på onsdagar där medarbetarna får möjlighet att reflektera hur veckan går och om arbetsbelastningen är rimlig
  • Se över möteskulturen Är onsdagarna fullproppade med möten? Då kan det vara klokt att tänka om. När stressen är som störst finns större behov av att kunna jobba ostört.
  • Fördela arbetet jämnare Undvik att alla deadlines och krävande uppgifter klumpar ihop sig mitt i veckan.

Källa: Feelgood

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Forskning