Praktiska verktyg ska minska skador i handleder
Publicerat 20 augusti 2020
Enformigt arbete i kassan eller vid städning sliter på handleder och armar. För att hjälpa arbetsgivare att bedöma vad som kan ge skador ska forskaren Peter Palm vid Uppsala universitet ta fram ett antal praktiska verktyg.
Förra året kom nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket som innebär att arbetsgivaren är skyldig att erbjuda medicinska kontroller för anställda med arbeten där det finns risk för skador i armar och händer.
– I dag är många arbetsgivare osäkra på om de behöver skicka anställda på kontroll eller inte. Framförallt när arbetet består av flera moment som var för sig inte innebär någon risk, men som tillsammans kan göra det. Vi vill ta fram verktyg som gör att arbetsgivare och skyddsombud i till exempel handeln, industrin och städbranschen själva ska kunna identifiera och bedöma risker vid handintensivt arbete, säger Peter Palm i en kommentar.
Peter Palm har fått forskningsmedel från AFA Försäkring för att bland annat ta fram en checklista som arbetsgivare och skyddsombud ska kunna använda för att avgöra vilka arbetsmoment som kan innebära risk för skador. De ska också utveckla en metod för mätning av muskelbelastning som mäter muskelaktiviteten i underarmen under en hel arbetsdag.
– Jag hoppas att våra verktyg ska göra att arbetsgivare kan känna sig tryggare när de bedömer om handintensiva arbetsmoment kan innebära en risk för de anställda. Vi vill att man ska kunna identifiera och åtgärda risker på arbetsplatserna utan att behöva skicka anställda på medicinska kontroller. Med de här verktygen tror vi att vi kan få både bättre och fler riskbedömningar i de berörda branscherna.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Pausövningar som är bra för både kropp och knopp
Ergonomi • Att stå på ett ben en stund bredvid skrivbordet är ett exempel på en bra pausövning på kontoret.
-
Korta rörelsepauser minskar sjukfrånvaron
Ergonomi • Genom att införa korta rörelsepauser på arbetstid kan långtidssjukskrivningarna minska med 13 procent. Det visar en dansk forskningsstudie där 70 000 anställda deltagit.
-
E-handelsboom påverkar arbetsmiljön
Ergonomi • Hela 8 av 10 utlämningsställen och transportföretag brister i sina arbetsmiljörutiner, enligt en stor inspektionsinsats av e-handelskedjan som Arbetsmiljöverket genomfört. Många bär tunga paket utan hjälpmedel och riskerar belastningsskador.
Senaste om Forskning
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Tysta fläktar gör oss friskare
Ventilation • Högt blodtryck, hörselskador, sömnsvårigheter och stress är några hälsoproblem kopplade till konstant brus från ventilationssystem. Nu har en forskare vid Chalmers utvecklat en tyst fläkt.