Minskad personalstyrka ökar risken för hot och våld
Publicerat 3 december 2020
Att dra ner på personalen leder ofta till att hot och våld ökar på arbetsplatsen. Det visar forskning från Högskolan i Gävle.
Det finns ett samband mellan nedskärningar i personalstyrka och att fler uppger att de utsätts för hot och våld på arbetsplatsen, visar forskning. Det handlar framför allt om arbetsplatser där man jobbar med människor, såsom vård, skola, omsorg och inom handeln.
– Det är egentligen inte så konstigt. Med mindre personalstyrka får man ofta sämre förutsättningar att göra ett bra jobb, att ta den där extra tiden att till exempel ge en patient, en kund eller en elev i skolan ett bra bemötande. Stress i sig är dessutom också en riskfaktor för hot och våld, säger Sofia Wikman, kriminolog på högskolan i Gävle.
Hot och våld i samhället har seglat upp som ett högaktuellt ämne den senaste tiden. Men då handlar det framför allt om hur den organiserade brottsligheten ska bekämpas. Sofia Wikman efterlyser ett större fokus på hur hot och våld i arbetslivet kan förebyggas, och menar att man ofta börjar i fel ände.
– Utvecklingen har gått mot att hot och våld ska styras av polis och rättsväsende i efterhand. Men det är egentligen en arbetsmiljöfråga. Ingen ska behöva bli utsatt för hot och våld på sitt jobb. Det hjälper inte att vi har en lagstiftning, eller säger att vi har nolltolerans mot hot och våld. Det har vi haft länge, men det förekommer ändå. Vi behöver bli bättre på att jobba förebyggande, säger Sofia Wikman.
Ett vanligt sätt att förebygga hot och våld är erbjuda sina anställda på kurs i hur man bemöter hotfulla personer. Men enligt Sofia Wikman behöver utbildningen då anpassas efter den verksamhets som bedrivs för att ge önskvärd effekt.
– Om du inte har förutsättningarna för att göra det rätt blir det ineffektivt. Sedan ser verkligheten väldigt olika ut på olika arbetsplatser, det går inte att följa en manual för hur man ska bete sig i sådana här situationer, säger hon.
Att lära av sina kollegor och dela med sig av de erfarenheter som finns i organisationen är en annan väg framåt, enligt Sofia Wikman.

Katharina Hedström
Mer om Hot och våld
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Prisad forskning om smittspridning på arbetsplatsen
Smitta • Årets Levipris går till forskarna bakom ny forskning som visar att smitta kan spridas via små luftburna partiklar på betydligt längre avstånd än man tidigare trott.
-
Därför minskar inte stressen inom välfärdsyrken
Stress • Förra året nådde antalet sjukskrivningar orsakade av stress en ny topp. En ny studie visar vad som står i vägen för att komma till rätta med ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdsyrken.
-
Onsdagar är veckans sämsta dag
Psykisk hälsa • Måndagar är inte veckans tyngsta dag. Enligt en ny stor brittisk forskningsstudie är det på onsdagar vi mår som sämst.