Det får äldre att vilja jobba kvar
Publicerat 10 juni 2020
Att som chef våga fråga äldre medarbetare hur de ser på sitt fortsatta yrkesliv är ett sätt att få fler äldre att jobba kvar. Det visar en ny forskningsstudie.
Trots att det inte längre finns en fast pensionsålder är uppfattningen om att man ska gå vid 65 djupt rotad hos både anställda och arbetsgivare.
– Men vill man få fler äldre att jobba kvar behöver det finnas ett strategiskt tänk på central nivå i organisationen kring de här frågorna. Chefen bör i god tid ta initiativ till samtal med äldre medarbetare kring vad som skulle få dem att vilja och kunna jobba kvar, säger Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Tillsammans med arbetsmiljöforskarna Ann-Beth Antonsson och Helena Strehlenert har hon studerat ett antal arbetsplatser inom skola, vård, omsorg och tillverkande industri. I dessa branscher är det vanligt att de anställda slutar i förtid samtidigt som det finns ett stort behov av kompetensförsörjning.
– Arbetsplatserna som vi studerat har lyckats väl med att anpassa arbetet till de anställda samtidigt som det varit till nytta för företaget eller organisationen.
Enligt Maria Vigren är en framgångsfaktor att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade. Men det handlar också om flexibilitet och att göra anpassningar av arbetsmiljön. Det kan till exempel handla om att minska den fysiska belastningen, att anpassa arbetstider samt att erbjuda IT-stöd till de som efterfrågar det.
– Ett annan sak som kan få äldre att vilja jobba kvar är att få möjlighet att fokusera på sin kärnkompetens – det vill säga att man får koncentrera sig på det man är riktigt bra på och som man utbildats sig för att göra och släppa andra saker, säger Maria Vigren.
Ladda ner rapporten "Hållbart arbetsliv för äldre, del 1"
Ladda ner rapporten "Hållbart arbetsliv för äldre, del 2"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Dålig arbetsmiljö ger sämre ålderdom
Arbetsmiljöarbete • Dålig arbetsmiljö påverkar inte bara måendet i vardagen utan också långt senare efter pension, visar en ny studie.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.