Hoppa till huvudinnehållet

När personer med fysiska arbeten fått rapportera hur mycket de rör sig uppskattar de ofta att de inte sitter alls. Men genom ny mätteknik visar det sig att de sitter mer än de tror, säger Svend Erik Mathiassen, professor vid Högskolan i Gävle.

Bild: Istockphoto

Ergonomi

Ny teknik mäter rörelse på jobbet

Med hjälp av rörelsemätare har forskare vid Högskolan i Gävle mätt hur mycket anställda i olika yrkesgrupper rör sig i jobbet. Tidigare undersökningar har byggt på självskattning vilket ofta ger ett missvisande resultat.

Med hjälp av modern teknik – små rörelsemätare – går det att avgöra vem som sitter så mycket att de behöver åtgärder för att minska sittandet, och vem som kan behöva mera utrymme för att sitta ner och återhämta sig.

– Det är små och billiga mätapparater som man fäster på kroppen, och som personen kan ha på sig flera dagar. Det är bra eftersom vår forskning visar att personens egen uppfattning om hur lång tid hen gjort olika saker inte stämmer särskilt väl med sanningen, säger Svend Erik Mathiassen,
professor i arbetshälsa vid Högskolan i Gävle. Foto: Högskolan i Gävle

Allt från butiksanställda, flygplanslastare och frisörer till kontorsanställda och universitetslärare har fått bära mätinstrumenten.

– Vi samlar naturligtvis in mycket annan data också så att vi kan få en samlad bild av arbetssituationen för de anställda, och hur belastningarna hänger ihop med den psykosociala arbetsmiljön, trötthet och besvär, säger Svend Erik Mathiassen.

Han konstaterar att arbetet i större eller mindre grad bidrar till stillasittandet, och att det är viktigt att förstå hur stort detta bidrag är.

– Förstår man det förstår man även om åtgärder mot för mycket sittande i arbetet kan vara ett effektivt sätt att ordentligt minska på sittandet över hela dagen.

Forskning tyder på att samma totala mängd sittande är sämre för hälsan om den förekommer i långa oavbrutna perioder, flera timmar i sträck, än om man bryter upp sittandet i kortare perioder genom att exempelvis stå upp en stund eller gå runt.

Att röra sig för lite är en välkänd riskfaktor. Men det är också en riskfaktor att röra sig för mycket och sitta för lite.

– Forskning visar att de som har tunga fysiska arbeten där man verkligen inte sitter långa stunder i taget, som i byggbranschen, också har en överrisk för att få hjärt-kärlproblem, samt i genomsnitt är i sämre fysisk form än de som har ett stillasittande yrke. Så både för mycket och för litet sittande kan ge problem, säger Svend Erik Mathiassen.

Han påpekar att de med tunga arbeten borde få utrymme att sitta mer än de gör, för att få tillräcklig återhämtning från de tunga perioderna.

– De som sitter mycket borde tvärtom få utrymme att röra på sig och använda kroppen. Jag, tillsammans med två kollegor från Danmark och Australien har en vision om att det borde gå att konstruera jobb som leder till ökad fysisk kapacitet för den anställda; att man går hem från jobbet i bättre skick än när man kom på morgonen.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Ergonomi

Senaste om Forskning