Därför är inte fler pappor föräldralediga
Publicerat 5 februari 2019
En generös föräldraförsäkring räcker inte för att kvinnor och män ska dela lika på föräldraledigheten. En ny studie från Göteborgs universitet visar att normer på arbetsplatsen gör att män väljer att inte vara hemma med barnen i samma utsträckning som kvinnorna.
Pappor har rätt till betald föräldraledighet i 28 europeiska länder. Men trots att Sverige är det land som har mest generösa regler tar svenska pappor bara ut en tredjedel av de dagar som mammor tar ut.
Nu visar en studie från Göteborgs universitet att ett av hindren är att företagen saknar planer för hur de ska ersätta den som är ledig. Istället förlitar de sig på en kultur av medarbetarlojalitet där arbetskamraterna täcker upp för den som är hemma.
− Männen väljer därför att ta en kortare ledighet för att inte ställa till problem för sina kollegor, säger Philip Hwang, forskare i psykologi som genomfört studierna tillsammans med Linda Haas, professor i sociologi vid Indiana University i USA.
Studierna visar också att den här kulturen har sin grund i antagandet om att den "ideale anställde" prioriterar sitt arbete framför familj och barn. Detta påverkade också hur de som deltog i studien kände kring sina möjligheter att ta ledigt, exempelvis om det skulle påverka deras möjlighet att avancera inom företaget.
− De normer som råder på vissa arbetsplatser begränsar pappornas möjligheter att dela ledigheten med mammorna, vilket är olyckligt för alla parter. Det underlättar för papporna om arbetsgivarna förstår att de också tjänar på att uppmuntra männen att ta ut sin föräldraledighet. De får lojala anställda och de blir attraktiva företag att arbeta i, säger Philip Hwang.
Även om lagstadgad föräldraledighet skickar viktiga signaler är det inte tillräckligt för att få föräldrar att dela lika, anser Philip Hwang.
− Arbetsplatser behöver skapa strukturer som gör det möjligt för föräldern att vara borta, stödja pappor i ledande befattningar så att de kan vara positiva förebilder, samt arbeta med de utmaningar som har att göra med organisationskulturen.
Studien bygger på enkäter och intervjuer med HR-personal, företagsledning och medarbetare på privata företag.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
-
Egna krav och ideal hindrar jämställdheten
Jämställdhet • De förväntningar som finns på hur mammor respektive pappor ska vara, gör oss betydligt mindre jämställda än vi tror, enligt forskaren Helen Eriksson.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.