Stora hälsovinster om fler cyklade till jobbet
Publicerat 24 augusti 2017
Många av de stockholmare som i dagsläget kör bil till jobbet skulle istället kunna cykla och ändå inte få mer än 30 minuters pendlingstid. Både hälso- och miljövinsterna skulle bli stora, enligt en studie från Umeå universitet.
Cirka 350 000 personer i Stockholm kör bil till och från jobbet. Forskarna vid Umeå universitet har räknat ut att 111 000 av dessa skulle kunna cykla istället och ändå bara få en pendlingstid på i genomsnitt 30 minuter om dagen.
– Det skulle innebära en minskning med 16 förtida dödsfall per år samt minskad sjuklighet i hjärt-kärlsjukdom och cancer. Då ska man också komma ihåg att den befolkningsgrupp vi undersökt är relativt ung eftersom de är i arbetsför ålder, säger Johan Sommar, forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.
Luftföreoreningarna från trafiken i form av kväveoxider i Stockholms innerstad skulle minska med 10 procent vilket är en större minskning än när trängselskatten infördes. Luftföroreningar är inte bara en miljöbov utan också skadliga för hälsan. För Stockholms läns befolkning skulle 111 000 fler cykelpendlare innebära 63 färre förtida dödsfall per år på grund av dålig luft.
Dålig trafiksäkerhet kan vara en anledning till varför människor väljer bort cykel.
– Vi har inte undersökt varför människor väljer bort cykel men det finns studier som visar att fler kan tänka sig att cykla om trafikmiljön blir mer cykelvänlig. Det kan handla om ökad trafiksäkerheten eller att det byggs cykelgarage i anslutning till arbetsplatsen, säger Johan Sommar.
Ladda ner studien: "Impacts on air pollution and health by changing commuting from car to bicycle"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Kris präglar årets nyordslista
Livsstil • Permakris, klimatlarm och energikrig. Att årets nyordslista från Språkrådet präglas av krig och kris är tydligt.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.