
Bild: Larisa Birta/Unsplash
Vanligt med belastningsskador bland musiker
Publicerat 31 oktober 2017
Att jobba som stråkmusiker kan vara slitsamt. Många yrkesverksamma musiker får problem med nacke och axlar. För att förebygga belastningsbesvär ska forskare följa violinister i två olika orkestrar under ett års tid.
– Det har varit motigt att få forskningsanslag just till det här området, kanske har man sett det som en lite yrkesgrupp och som att musiker ska vara glada som får jobba med sin hobby, säger Teresia Nyman, forskare på institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och projektledare för studien.
Men utifrån ett belastningsperspektiv spelar det ingen roll om det är en borrmaskin eller en fiol du jobbar med – båda verktygen kan skapa problem, säger hon.
– Det handlar om belastningar med höga precisionskrav och till det kommer att musikerna även har höga prestationskrav, vilket också innebär en psykosocial belastning.
Studien ska samla in en mängd olika data; både tekniska data som belastningsnivåer men också individuella data. Deltagarna får skriva dagbok och genomgå undersökningar hos fysioterapeuter. Violinisterna är i olika åldrar och av olika kön vilket gör att forskningsresultaten kommer kunna tillämpas även på andra yrkesgrupper, säger Teresia Nyman.
– Vi vet att kvinnliga musiker har mer besvär än manliga. Här har vi en jättebra möjlighet att titta på skillnaden mellan kvinnor och män eftersom de gör exakt samma saker på exakt samma millisekund.
Genom dagböckerna kan forskarna fånga upp hur individerna hanterar stress i samband med prestationskrav, i ett yrke som många starkt identifierar sig med sin profession. Teresia Nyman har själv en bakgrund som pianist och fysioterapeut och vet av att förebygga tidigt och att träna fysiskt.
– Det är viktigt eftersom många musiker börjar så tidigt som i 4–5 års åldern. Och det har verkligen skett en förändring i förståelsen av att vara fysiskt aktiv. När jag var ung fanns det t-shirtar som sa: 'Musiken räddade mig från idrotten'. Några sådana t-shirtar finns knappast i dag, säger hon.
Men ändå är det många stråkmusiker som får problem. Så förhoppningen är att resultaten kan bidra till ett bättre förebyggande arbete.
– Det kanske inte går att göra så mycket åt hur man håller fiolen på axeln, men det kanske kan gå att påverka till exempel repertoarval och hur man lägger upp arbetet.

Carin Hedström
Mer om Ergonomi
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
God ergonomi i fokus för logistikjätten
Ergonomi • Det är bråda dagar för de som jobbar med att packa och leverera varor. Logistikföretaget DHL Express har tagit fram tre ergonomifilmer för att förebygga skador.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Kaffe har oväntade hälsoeffekter
Må bra • Ett stopp vid jobbets kaffeautomat är en given start på arbetsdagen för många svenskar. Nu visar forskning att måttliga mängder kaffe faktiskt kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Och allra bäst är vanligt, hederligt bryggkaffe.
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.