
Bild: Istockphoto
Stor skillnad i arbetstid mellan olika länder
Publicerat 19 oktober 2016
Amerikaner jobbar ungefär 25 procent mer än européer, enligt en ny studie. Det motsvarar en timme per arbetsdag. Men det finns ingen omedelbar koppling mellan långa arbetsdagar och ökad produktivitet.
Hur mycket vi arbetar skiljer sig åt rejält mellan olika länder. Det visar en studie av tre ekonomer från USA, Kanada och Tyskland som sammanfattats av Bloomberg. Förutom att amerikaner jobbar längre dagar jämfört med européerna har de också kortare semester och går i pension senare. I studien ingår alla människor i arbetsför ålder vilket innebär att även ofrivillig ledighet, som arbetslöshet och tidig pensionering, vägts in.
Av de europeiska länderna är det schweizarna som jobbar mest, nästan lika mycket som amerikanarna. I Schweiz jobbar man i genomsnitt 25 timmar per vecka per person mot 26 timmar i USA. I Sverige ligger siffran på 21,9 timmar i veckan. Italien ligger sist med 18,4 timmar i veckan.
Men det är inte säkert att fler timmar automatiskt betyder högre produktivitet. Tyskland, som ligger på fjärde plats när det gäller länder med högst BNP, hör till de länder i Europa där man jobbar minst, 20,2 timmar per vecka.
Det är inte kulturskillnader som gör att amerikaner jobbar mer än européer, enligt studien. På 1970-talet jobbade nämligen amerikaner lika mycket som västeuropéer. Istället tror forskarna att starka fackförbund och arbetstidslagar i Europa förklarar skillnaden. En annan förklaring kan vara att amerikaner tjänar mer ekonomiskt på att göra karriär än sina europeiska kollegor.
Arbetade timmar per person och vecka
- USA 26,1
- Schweiz 25,1
- Tjeckien 23,4
- Portugal 22,7
- Danmark 22,7
- Österrike 22,7
- Grekland 22,2
- Irland 22,2
- Storbritannien 22
- Sverige 21,9
- Norge 21,4
- Spanien 21,2
- Nederländerna 20,7
- Ungern 20,5
- Tyskland 20,2
- Polen 19,8
- Belgien 19,4
- Frankrike 19,3
- Italien 18,4

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetstid
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Täta nattskift skadligt för hjärtat
Arbetstid • Den som ofta jobbar natt löper en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp. Det visar en ny forskningsstudie där man undersökt hälsoeffekterna av skiftarbete och nattarbete i sjukvården.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Kan jag avvakta besked om vaccinering mot covid-19 innan jag skickar in mina semesterönskemål eller kan jag välja att ta semester i höst istället? Frågetecknen kring semester under en pandemi är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
Distansarbete gör anställda mer lojala
Distansarbete • Att arbetsgivaren tillåter distansarbete får anställda att vilja stanna kvar på jobbet oavsett om de sen utnyttjar möjligheten eller inte.
-
Lantbrukare mår sämre än andra yrkesgrupper
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa är generellt högre bland lantbrukare än i andra yrkesgrupper. Det visar en sammanställning av internationella forskningsstudier