
Bild: Istockphoto
Stor skillnad i arbetstid mellan olika länder
Publicerat 19 oktober 2016
Amerikaner jobbar ungefär 25 procent mer än européer, enligt en ny studie. Det motsvarar en timme per arbetsdag. Men det finns ingen omedelbar koppling mellan långa arbetsdagar och ökad produktivitet.
Hur mycket vi arbetar skiljer sig åt rejält mellan olika länder. Det visar en studie av tre ekonomer från USA, Kanada och Tyskland som sammanfattats av Bloomberg. Förutom att amerikaner jobbar längre dagar jämfört med européerna har de också kortare semester och går i pension senare. I studien ingår alla människor i arbetsför ålder vilket innebär att även ofrivillig ledighet, som arbetslöshet och tidig pensionering, vägts in.
Av de europeiska länderna är det schweizarna som jobbar mest, nästan lika mycket som amerikanarna. I Schweiz jobbar man i genomsnitt 25 timmar per vecka per person mot 26 timmar i USA. I Sverige ligger siffran på 21,9 timmar i veckan. Italien ligger sist med 18,4 timmar i veckan.
Men det är inte säkert att fler timmar automatiskt betyder högre produktivitet. Tyskland, som ligger på fjärde plats när det gäller länder med högst BNP, hör till de länder i Europa där man jobbar minst, 20,2 timmar per vecka.
Det är inte kulturskillnader som gör att amerikaner jobbar mer än européer, enligt studien. På 1970-talet jobbade nämligen amerikaner lika mycket som västeuropéer. Istället tror forskarna att starka fackförbund och arbetstidslagar i Europa förklarar skillnaden. En annan förklaring kan vara att amerikaner tjänar mer ekonomiskt på att göra karriär än sina europeiska kollegor.
Arbetade timmar per person och vecka
- USA 26,1
- Schweiz 25,1
- Tjeckien 23,4
- Portugal 22,7
- Danmark 22,7
- Österrike 22,7
- Grekland 22,2
- Irland 22,2
- Storbritannien 22
- Sverige 21,9
- Norge 21,4
- Spanien 21,2
- Nederländerna 20,7
- Ungern 20,5
- Tyskland 20,2
- Polen 19,8
- Belgien 19,4
- Frankrike 19,3
- Italien 18,4

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetstid
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Kan jag avvakta besked om vaccinering mot covid-19 innan jag skickar in mina semesterönskemål eller kan jag välja att ta semester i höst istället? Frågetecknen kring semester under en pandemi är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
-
Långvarigt nattarbete ökar risken för bröstcancer
Arbetstid • Den som jobbar natt flera gånger i veckan under många års tid löper en ökad risk att drabbas av bröstcancer enligt en stor nordisk forskningsstudie. Kortare arbetspass och mer tid för återhämning är några åtgärder som kan minska risken för ohälsa.
-
"Tydligare kommunikation behövs"
Arbetstid • Att själv sätta gränser så att inte jobb och privatliv flyter ihop är viktigt. Men det är kanske ännu viktigare att chef och medarbetare pratar om sådana frågor och att arbetsgivaren är tydlig med vad som gäller. Det säger Nanna Gillberg som forskat kring det gränslösa arbetslivet.
Senaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.