Kraftiga stötar inte farliga för yrkesförare
Publicerat 8 april 2016
Yrkesförare utsätts ofta för kraftiga stötar när de kör på ojämna underlag. Något som befaras ge belastningsskador. Men ny forskning visar att stötarna kanske inte är så skadliga som man tidigare trott.
I Sverige finns det cirka 100 000 yrkesförare som dagligen utsätts för helkroppsvibrationer när de kör sina fordon. Många förare upplever att de får ont i ryggen och nacken, men de bakomliggande skademekanismerna är fortfarande oklara.
– Det är svårt att uppskatta skaderiskerna av fordonskörning. Man brukar generellt tala om en fördubblad risk, men området är komplext och relativt outforskat, säger Tobias Stenlund vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering.
Han har nyligen lagt fram sin avhandling om kroppens reaktioner på mekaniska stötar. Den bygger på laboratoriestudier med en specialbyggd skakrigg som mäter kroppens reaktioner på vibrationer. Avhandlingen ska kunna användas för bättre riskbedömning och förebyggande av belastningsskador bland fordonsförare.
– Det finns en önskan om att kunna se hur musklernas aktivitet är kopplade till de rörelser som uppstår vid fordonskörning på ojämna underlag. Avhandlingen är delvis en metodutveckling. Det är också en start för att kunna göra studier i fält, säger Tobias Stenlund.
Resultatet av laboratoriestudierna visar att kroppsreaktionerna vid mekaniska stötar är mindre än förväntat. Bland annat är ryggraden relativt stabil i sittande position.
– Men det betyder inte att mekaniska stötar är ofarliga. Det är många faktorer som inverkar. Bland annat har jag inte kunnat mäta hur effekterna ser ut i en verklig miljö eller i ett längre perspektiv, säger Tobias Stenlund.
Nästa steg är att göra en pilotstudie med mätningar i riktiga fordon som körs på ojämna underlag. Då ska bland annat olika hastigheter och hinder kunna ställas mot varandra för att se hur de påverkar kroppens reaktioner.
– Det här är ett område som främst berör förare av terränggående fordon, som traktorer och skogsmaskiner. Men det kan också vara intressant för processindustrin där det förekommer vibrationer. Liksom för andra yrkesförare som skoterförare och båtförare som utsätts för liknande mekaniska stötar, säger Tobias Stenlund.
Den kommande pilotstudien beräknas att genomföras under 2016.

Peter Rehnfeldt
Mer om Ergonomi
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
God ergonomi i fokus för logistikjätten
Ergonomi • Det är bråda dagar för de som jobbar med att packa och leverera varor. Logistikföretaget DHL Express har tagit fram tre ergonomifilmer för att förebygga skador.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.