
Arbetsmiljösatsning lönar sig
Publicerat 5 oktober 2016
Genomtänkta satsningar på arbetsmiljön är även ekonomiskt lönsamma. Det visar ett danskt forskningsprojekt som undersökt vad som karakteriserar en lyckad arbetsmiljösatsning.
Varje krona som ett företag investerar i säker och sund arbetsmiljö ger två tillbaka. Det visar ett danskt forskningsprojekt som studerat 24 olika satsningar på fysisk eller social/organisatorisk arbetsmiljö både inom offentlig och privat verksamhet. Högre omsättning, lägre sjukfrånvaro och högre produktivitet är några positiva bieffekter utöver de mål man sätter upp för själva arbetsmiljösatsningen.
– Bakgrunden till projektet är ett växande intresse för arbetsmiljöekonomi och ny kunskap om ekonomins betydelse för beslut kring förbättringar av arbetsmiljön, säger Per Tybjerg Aldrich, projektledare till den danska forskningssajten arbejdsmiljoviden.dk.
För att en arbetsmiljösatsning ska lyckas är det viktigt att formulera vad man vill uppnå med sin satsning och vad de olika åtgärderna ska resultera i. Det visar genomgången som forskarna gjort. Det är också viktigt att det finns en tydlig koppling mellan satsningen och arbetssituationen på den organisation där satsningen ska genomföras. De verktyg som tas fram ska relatera till de anställdas vardag. Att ledningen är engagerad samt att de som ska jobba med förändringsarbetet får tid avsatt till det är andra framgångsfaktorer.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.