Hoppa till huvudinnehållet
Bärbar dator och resväska

Bild: Anette Lusina/Unsplash

Må bra

Så fixar du övergången mellan jobb och semester

Innan semestern är det ofta mycket som behöver bli klart och när många går på semester samtidigt blir vi involverade i varandras deadlines. Så hur lyckas man med konststycket att gå från hög stress till semestervila? Psykologiforskaren Hanna Malmberg Gavelin ger sina bästa tips.

Inför längre ledigheter är det vanligt att tempot skruvas upp ytterligare ett snäpp för att man ska hinna avsluta saker och vara borta en längre tid. Många biter ihop med semestern som mål. Men hur funkar det egentligen att jobba stenhårt en period för att sen återhämta sig på semestern.

– Vi klarar det oftast bra, förutsett att balansen i övrigt är god och arbetsbelastningen sett över året är okej, och att det handlar om den här begränsade perioden, säger Hanna Malmberg Gavelin, lektor i psykologi vid Umeå universitet och psykolog vid stressrehabiliteringen i Region Västerbotten.

Oavsett om arbetsbelastningen varit hög en längre tid, eller bara inför semestern, måste man enligt Hanna Malmberg Gavelin, räkna med att det krävs en övergångsperiod mellan stor stress och vila.

– Om du går in i semestern med väldigt hög anspänningsnivå kommer du behöva ge hjärnan och kroppen en chans att varva ned, det är inget som man kan göra bara sådär. Det kan behövas en gradvis nedtrappning.

Nedtrappningen kan påbörjas i slutet av terminen eller i början av semestern. Det beror på vilka möjligheter som finns att påverka sina arbetsuppgifter. Om det varit jobb ända in i kaklet är ett tips att inte boka in för mycket aktiviteter under de första dagarna av semestern. 

Ta chefen till hjälp

Om arbetsuppgifterna hopar sig innan semestern är det bra att ta chefen till hjälp för att prioritera.

– Vad är det som måste vara klart nu och vad kan vänta? Så att man kan släppa arbetet när det är dags för semester. Om man har mycket ouppklarat när man går in i semestern så kan det hindra återhämtningen och det blir något som stressar upp en när man börjar arbeta igen, säger Hanna Malmberg Gavelin.

Det är också bra att planera för den första tiden efter semestern. Även i det skiftet krävs en övergång för att kroppen och hjärnan ska må bra.

– Samma sak gäller där – gradvis nedtrappning, gradvis upptrappning. Det funkar inte att gå från 100 till 0 till 100. Det är individuellt hur man kan få ihop det, men försök tänka att du ska ha lite luft i schemat och inte direkt kasta dig in i möten, deadlines, undervisning.

Återhämtning behövs även i vardagen

Semester är viktigt för återhämtning, men det är en av många källor. För att måendet och hälsan ska förbli hållbar i längden är det ännu viktigare med daglig och regelbunden återhämtning.

– Man kan inte tänka att man kan jobba järnet hela terminen och bara vila på semestern. Det funkar inte. Det är som att tänka att jag ska äta på helgen och sedan äter jag inte på hela veckan. Det är en övergående effekt, ska vi må bra så måste vi få det regelbundet, säger Hanna Malmberg Gavelin.

TIPS

Få en bra övergång mellan jobb och semester

  • Prioritera Planera och prioritera arbetsuppgifterna innan semestern. Vad kan vänta, vad behöver göras nu?
  • Knyt ihop säcken Lämna inte terminen med oavslutade arbetsuppgifter. Det kan påverka återhämtningen negativt.
  • Ta hjälp Din chef kan hjälpa dig om det är svårt att prioritera.
  • Upptrappning Planera för första tiden efter semestern så att tillbakagången inte innebär stress.
  • Återhämtning på semestern Tänk på att du behöver vila. Planera inte in för mycket aktiviteter på semestern.
  • Glöm inte vila i vardagen Semester är en viktig återhämtning men inte den enda Ännu viktigare är att du har en bra balans mellan jobb och återhämtning i vardagen.

Källa: Hanna Malmberg Gavelin

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Tips och råd