Hoppa till huvudinnehållet
Kvinna vid skrivbord som sträcker på sig.

Bild: Istock

Må bra

Fem tips – jobba när alla andra är lediga

Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.

1

Testa utomhuskontor

Forskning visar att utomhusvistelse har flera hälsovinster. Redan efter 20 till 30 minuter går det att se en minskning av kroppens stressmarkörer, enligt Susanna Toivanen, professor i sociologi som forskat om utekontor. Men trots att de flesta av oss har arbetsuppgifter som går att göra utomhus är det få som gör slag i saken. Så varför inte testa att ta med dig kontoret ut någon timma per dag när tempot är lite lugnare under sommaren. Kanske blir det en vana att ta med in i hösten.

2

Dra nytta av lugnet

Utnyttja det faktum att det är färre möten och inkommande mejl när kollegorna är på semester. Äntligen hinner du gå den där webbkursen, lära dig ett nytt program eller göra research inför en kommande arbetsuppgift. Passa också på att rensa. Ta tag i de dåliga samveten som samlats på hög under våren. Sortera i mappar och släng gamla mejl.

3

Träna utomhus

Att börja dagen med en löptur och ett dopp i sjön kan ge rejäl sommarkänsla trots att du tillbringar resten av dagen på ett kontor. Lunchträning utomhus är också ett bra sätt att utnyttja en fin sommardag samtidigt som man får dagsljus, rörelse och variation under arbetsdagen.

4

Gör ett personligt bokslut

Blicka tillbaka på våren som gått och fundera över vad du är mest nöjd med. Utvärdera vad som fungerat bra på jobbet och vad som fungerat mindre bra. Fundera över hur du kan göra för att bibehålla och förstärka det som fungerat bra. Sätt gärna upp personliga mål för hösten, men försök göra dem så konkreta som möjligt. Kanske är det något du vill börja göra respektive sluta att göra.

5

Dela upp dagen i kortare pass

Pomodoro-metoden är en teknik som uppfanns av den italienske författaren Franceso Cirillo. Han döpte tekniken efter en tomatformad timer som han själv använde när han studerade på universitetet. Metoden går ut på att man delar upp en uppgift i tidsatta sprintar på 25 minuter. Fokusera i 25 minuter och försök ta bort alla distraktioner som sociala medier och sms. När klockan ringer tar du en kort paus på fem minuter och rör på dig. När motivationen och orken tryter kan det göra dig mer effektiv.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Tips och råd