Skriv bättre kom ihåg-listor
Publicerat 22 oktober 2020
Hallå där ...
David Stiernholm, struktör och expert på kom ihåg-listor. Vad är fördelarna med att använda kom ihåg-listor?
– När vi skriver upp något på vår kom ihåg-lista så kan vi släppa det och använda vår kapacitet till mer fascinerande saker. Jag rekommenderar att du skriver upp uppgiften på en gång, då har du en struktur som fungerar, säger David Stiernholm.
Många använder post it-lappar, är det ett bra system?
– Det vanligaste misstaget vi gör att vi har kom ihåg-listor på många olika ställen. Vi har post it-lappar på skrivbordet, vi flaggar mejl i inkorgen som vi ska svara på och ber andra påminna oss. Då har vi ingen struktur som hjälper oss.
En anteckningsbok eller en app, vad är bäst att använda för kom ihåg-listorna?
– Det viktigaste är att skriva ner alla uppgifter på ett ställe så att du lätt får överblick. En anteckningsbok är lättillgänglig och du behöver inte logga in.
Men det finns nackdelar, en bok är inte lika flexibel som ett digitalt verktyg.
– Skriver du fel eller vill lägga till saker är det inte så lätt, du kan inte filtrera uppgifterna eller gömma nästa veckas uppgifter, säger David Stiernholm.
Så skriver du bra kom ihåg-listor
- Skriv upp flera uppgifter varje dag på din lista. Det är skönt att få bocka av flera uppgifter som avklarade. Det får oss att må bra på jobbet.
- Fira när du har klarat av dina uppgifter. Njut en stund, ta en promenad och stanna upp ge dig själv beröm.
- Om du har mycket att göra så kan du dela upp listan i olika ämnesområden eller projekt.

Anahita Arai
Mer om Må bra
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Fyra steg – så blir träningen en vana
Må bra • Skaffa ett gymkort är enkelt, men att behålla den nya träningsvanan kan vara utmanande. Lyckligtvis finns det knep att hämta från psykologiforskningen.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Vald till skyddsombud? Grattis!
Skyddsombud • Har du precis blivit vald till skyddsombud? Grattis, då har du en spännande och lärorik resa framför dig. Så här kommer du i gång med ditt nya uppdrag.