Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Så får du flow

Vetenskapsmän och konstnärer. Alla har de fått sina bästa idéer när de hamnat i flow. Barn har en naturlig förmåga till det. Men som vuxen kan det behövas lite träning och disciplin för att hamna i detta lyckotillstånd där tid och rum försvinner.

1. Bestäm fokusuppgift Redan när du avrundar arbetsdagen eller innan du går och lägger dig kan du börja fundera över vilken specifik uppgift du behöver fokusera på nästa dag. Då får hjärnan en skjuts och det är lättare att hamna i flow när det väl är dags att utföra uppgiften.

2. Öva på att fokusera Avsätt en stund varje morgon då du tränar din förmåga att fokusera. Det kan man med fördel göra genom en mindfulness- eller meditationsövning. Det finns många bra appar man kan ta till hjälp. Det tar ett tag att vänja sig vid de nya vanorna men många märker positiva effekter redan efter en vecka. Det gäller ­därför att vara lite uthållig och från början bestämma sig för att öva varje dag under exempelvis en månads tid.

3. Avsätt fokustid Avsätt 60–90 minuters fokustid varje dag då du ägnar dig åt en uppgift du bestämt på förhand. Testa gärna pomodorotekniken. Den innebär att man tar schemalagda ­pauser under fokustiden. Om du bedömer att du ­behöver 90 minuter för att skriva en text ska du lägga in en paus med jämna mellanrum ­enligt modellen: fokusera 25 minuter och pausa 5 minuter. Under pausen ska du inte kolla mejl eller sociala medier. Även om det känns motigt i början att ta paus när du är mitt inne i något kommer det i förlängningen göra det lättare att hamna i flow under fokustiden. Tänk också på att sätta mobilen i "Stör ej" läge och stänga av pushnotiser på datorn under fokustiden.

4. Ställ flow-frågor Om du kör fast med en uppgift kan du testa att ställa frågor som hjälper dig att hitta lösningar. Till exempel: hur skulle jag göra för att det skulle ­kännas lättare att bli klar med uppgiften? Då tränar man hjärnan på att fokusera på det som hjälper och inte på det som stjälper.

5. Avsluta arbetsdagen med ­något bra Hjärnan vill gärna fokusera på ­orosmoment och negativa ­upp­levelser. Testa att vid varje dags slut skriva ner, eller kanske ännu bättre berätta för en kompis eller en familjemedlem, sådant som varit positivt. Reflektera över vad du lärt dig i dag, vad du blev glad över och vad är det som är bra med ditt jobb? Ju mer du tränar desto fler ­positiva saker kommer du att uppmärksamma.

FAKTA:

Vad är flow?

Tänk dig att du ska skriva ett tal till din bästa väns bröllop. Det går bra, du kommer på fler och fler roliga minnen och orden bara flödar ner på pappret. Nästa gång du tittar på klockan upptäcker du att du glömt tvättstugan, att du är väldigt hungrig och att du har två missade samtal. Känner du igen situationen? Då kanske du har upplevt flow. Flow uppstår när man blir så engagerad att man slutar tänka på vad det är man gör. Tid och rum försvinner. Medvetandet smälter samman med handlingen och din inre kritiker tystnar. Många beskriver det som en intensiv lyckokänsla – som att bli buren på en våg där man bara flyter med. Små barn försätter sig naturligt i flow men den förmågan går ofta förlorad i vuxen ålder då man tvingas interagera med omvärlden.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Tips och råd