Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Må bra

Släpp loss kreativiteten

Skapa tillsammans med kollegorna – och må gott på kuppen. Arbetsliv tar en titt på hur konst och kultur hänger ihop med en god arbetsmiljö.

En kreativ arbetsplats är en välmående arbetsplats, visar flera studier. Medarbetare som får utlopp för sin kreativitet på jobbet är mindre stressade och oroliga, sover bättre och har mindre sjukfrånvaro. Här är receptet för att få kreativiteten att blomstra. 

Var öppen för nya tankegångar och förslag.

Låt alla dela med sig av sina idéer och få en ärlig chans att genomföra dem, utan rädsla för att misslyckas.

Möts över yrkesgränserna, var öppna för nya kunskaper och lyssna till varandras erfarenheter. Kanske kan ni hitta nya samarbeten som ni inte tänkt på förut?

Skratta mycket – en lustfylld och rolig arbetsplats ger kreativiteten vingar.

Ett engagerat ledarskap är A och O, där chefen är närvarande och samtidigt ger medarbetaren frihet att skapa. 

Fyra tips: 

Ledarskap + kultur = sant
Forskare vid Karolinska Institutet har kunnat visa att musik och litteratur är verkningsfulla inslag i ledarskapskurser. I en känd studie fick chefer ta del av musik och litterära texter som väcker existentiella frågor, i stället för att gå en mer traditionell ledarskapskurs. Resultatet visar att cheferna och deras medarbetare blev öppnare och mer lösningsfokuserade. De anställda fick till och med bättre sömn och ett starkare skydd mot skadlig stress. Forskarna förklarar det med att de konstnärliga uttrycken väcker fantasin och får oss att ifrågasätta våra egna föreställningar om världen.

Kultur som friskvård
När ska kulturen erkännas som friskvård? Frågan har debatterats flitigt de senaste åren. Ledande forskare på området kultur och hälsa menar att musik, dans och andra konstformer är viktiga för ett friskt liv.

Släpp loss krativiteten inom dig
På samma sätt som fikarasten får oss att koppla av en stund, behöver vi skapa fritt utan krav på resultat. Faktum är att vi med största säkerhet blir mer kreativa och lösningsfokuserade i vårt jobb. Testa att avsätta en stund varje vecka åt skapandetid. Låt alla i arbetsgruppen komma med förslag på kulturaktiviteter. Det kan vara att skriva, dansa tillsammans, pyssla eller lösa en klurig uppgift.

Upptäck konstnären i dig
Många arbetsplatser har konst på väggarna, men varför inte ge plats för egna alster? Kanske kan nästa kickoff bli en konstafton där alla får måla en egen tavla? Garanterat kul och ger alla möjlighet att sätta sin egen prägel på arbetsplatsen.

bild på Ingrid Skarp

Ingrid Skarp

Mer om Må bra

Senaste om Tips och råd