Bild: Maria Claesson
Släpp jobbångesten – arbete är bra
Publicerat 9 augusti 2018
I dagarna kommer många tillbaka till jobbet efter sommarsemestern. Även om arbete kan skapa stress och ohälsa är det i grunden något positivt. Stressnivåerna är högre hos den som är arbetslös än hos den som jobbar, enligt psykologiprofessor Bo Melin.
Att det känns motigt att komma tillbaka till jobbet efter ledighetens mer fria tillvaro är helt naturligt. Enligt Bo Melin, professor i psykologi vid Karolinska institutet, har omställningen mellan ledighet och arbetsliv dessutom blivit större i dag, jämfört med för 15–20 år sedan.
– Vi arbetar mer projektorienterat i dag, framför allt inom tjänstemannayrken. För 20 år sedan var arbetslivet mer styrt av arbetsgivaren. Nu ställer arbetslivet större krav på dig och omställningen mellan ledighet och arbetsliv tror jag har blivit större när arbetslivet kräver mer planering av oss som individer, säger han till TT.
Men även om det känns tungt att börja jobba finns det många positiva aspekter med att ha ett jobb. En sådan är den sociala samvaron mellan kollegor.
– Att jobba är väldigt positivt för människan. Stressen hos den som är arbetslös är högre rent biologiskt än hos den som jobbar. Arbete innebär en tillhörighet och en meningsfullhet som är viktig för oss, säger Bo Melin.
Så överlever du jobbstarten
- Att vara ledig innebär för många att vi reflekterar mer över vår tillvaro. Ta vara på det och fundera över vad det är som gör ditt arbete stressigt och om det finns något som skulle kunna göra situationen bättre. Ta hjälp av din chef för att prioritera.
- Mjukstarta första veckan. Utnyttja att det fortfarande är sommar och ljust. Jobba inte så långa dagar utan utnyttja kvällarna till något avkopplande.
- Var snäll mot dig själv. Efter en längre ledighet är det helt naturligt att saker går lite långsammare och att du glömt koder och lösenord.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.