Hoppa till huvudinnehållet
Ergonomi

Ny app mäter armbelastning

Nu finns en app som mäter vilken belastning det innebär att arbeta med lyfta armar. Appen är ett hjälpmedel för till exempel ergonomer och sjukgymnaster som gör riskbedömningar av olika arbetsmetoder.

Alla som någon gång målat ett tak vet hur det känns att jobba med armarna ovanför huvudet. Och det är väl känt att långvarigt och upprepat arbete med lyfta armar kan orsaka problem med nacke och axlar. Men det har hittills varit svårt att bedöma den belastning som arbete med lyfta armar medför. Nu har forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och Karolinska institutet, utvecklat en app för att råda bot på problemet. Appen, Ergo Arm Meter, laddas ned till en iPhone som fästs i ett sportarmband på överarmen. Appen använder telefonens sensorer som mäter rörelse och vinklar.

– Appen visar hur mycket du lyft din arm, i vilken vinkel och hur länge. Den är enkel att använda och du får resultat direkt, säger Liyun Yang, forskare i ergonomi på KTH som utvecklat appen.Foto: KTH

Målgruppen för appen har hittills varit ergonomer och sjukgymnaster som kan använda verktyget för att hjälpa sina klienter. Appen kan också användas i utbildningar för att jämföra och utvärdera olika arbetsmetoder och tekniker. Även om forskarna inte vet hur många som använder den så vet de att den har laddats ned över 400 gånger.

– Anställda själva, skyddsombud och företagshälsovård kan använda den men jag tror inte att så många anställda känner till och använder den idag eftersom appen ännu inte innehåller några rekommendationer för vad som är acceptabla belastningsnivåer, säger Liyun Yang.

Men nu pågår arbete med en ny version – som även ska innehålla rekommendationer och data om risknivåer för belastning. Med det hoppas Liyun Yang att appen blir användbar även för personer som har jobb som innebär belastning för axlar och skuldror, som till exempel frisörer och personer i olika hantverksyrken.

– Den nya versionen ska tydligare visa om olika arbetssätt har hög eller låg risk för belastningsskador, så att det blir lättare för personen själv att göra justeringar i sin arbetsteknik, säger hon.

FAKTA

Om appen

Ergo Arm Meter är utvecklad av doktoranden Liyun Yang på KTH tillsammans med Mikael Forsman vid Karolinska Institutet. Appen är gratis att ladda ner från Appstore.

Läs mer om appen:

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Ergonomi

Senaste om Tips och råd