Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Marianne Zetterblom

Må bra

Möblera bort stressen

Ta hjälp av forskarnas kunskaper om hjärnan innan du gör om inredningen på kontoret. Katarina Gospic, hjärnforskare, och författare, förklarar hur du kan få till en bra arbetsmiljö genom att se över ljud, ljus, färg och växter.

Sitter du i ett öppet kontorslandskap utan ljuddämpande textilier med kollegor som pratar i telefon stup i kvarten? Då är det sannolikt att du blir störd så ofta att du inte kan prestera på topp.

– Ett bullrigt kontorslandskap kan sänka prestationen med 66 procent, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och en av författarna till den aktuella boken "Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående", som hon skrivit tillsammans inredningsdesignern och entreprenören Isabelle Sjövall.Foto: Jenny Hammar

Men störande ljud går att minska med hjälp av textilier. Dessutom gör tillgång till tysta rum det möjligt att gå ifrån när en komplicerad arbetsuppgift kräver fullt fokus.

Katarina Gospic vill använda sina kunskaper om hjärnan för att försöka hjälpa andra att skapa optimala arbetsmiljöer för hälsa, prestation och välmående.

– Allt som påverkar dina sinnen påverkar i sin tur din kropp och din hjärna, din ämnesomsättning, lyckohormoner, hjärtfrekvens och immunförsvar, säger hon.

Att inreda med växter är centralt för att åstadkomma den bästa tänkbara arbetsmiljön. De allra flesta människor trivs bra i naturen och gillar det gröna.

– Naturen är värsta mirakelmedicinen. Att ha växter på jobbet ökar inte bara prestationen. Ju mer grönt desto bättre uppskattar man sin egen hälsa och arbetsmiljö. Närhet till natur påverkar även vårt immunförsvar och vår förmåga att styra sina tankar, säger Katarina Gospic.

Eftersom vi bor i ett land som stora delar av året präglas av mörker, är det extra viktigt att tänka på att få in dagsljus i kontorslokalen. Det kan man åstadkomma genom att ha ljusa väggar på kontoret som reflekterar in mer ljus, vilket vi mår psykiskt bra av. Det finns dock andra färger som har större positiv effekt på vår prestationsförmåga. Vita väggar kräver tavlor eller färgglada textilier för att vi inte ska bli understimulerade.

– Om du tänker på hjärnan som en muskel får vi inte så mycket stimulans om vi sitter stilla i ett vitt tomt rum. Det ska gärna vara en utmanande miljö. När vi ser konst får vi däremot oftast en positiv respons i kroppen, säger hon.

Det är bara det att medan vi alla påverkas ganska lika på ljud, ljus och växter skiftar våra preferenser kring färg och doft eftersom sådana faktorer beror mer på våra erfarenheter. Det gör att olika studier kring färg och doft kan ha mer varierande resultat.

Att matcha inredning efter arbetsuppgifter är inte helt dumt. Ljusa rum med högt tak är bra för kreativiteten. Lågt tak gör dig mer noggrann och hjälper dig att hålla fokus på en sak.

– Signalfärgen röd ger ett stresspåslag som gör dig mer skärpt, vilket kan vara bra för detaljarbete, säger Katarina Gospic.

Rött brukar däremot inte vara så populärt på väggar. Blått och grönt ger däremot och lugnt fokus och många gillar de här färgerna.

– En väldigt enkel grej är att ha en neutral basfärg och försöka få in så mycket ljus som möjligt i rummet. Ge sedan rummet karaktär med mattor, kuddar, gardiner, konst och växter, säger hon.

Att möblera om då och då är inte alls fel.

– För normala, vuxna, friska människor är det bra att ändra saker ibland. Det ska inte vara helt statiskt, säger hon.

 

 

FÄRGER

Så påverkar de oss

  • Röd: Signalfärg som kan höja stressnivåerna, gör oss skärpta, bra för detaljarbete. Inte så populär färg.
  • Gul: Ökar tankeverksamheten. Mindre populär färg.
  • Blå: Gör att vi kan vara lugnt fokuserade.
  • Grön: Gör att vi kan vara lugnt fokuserade.
  • Vit: Reflekterar solljus bra, vilket vi mår bra av. Men kan vara understimulerande och kräver mer av övrig inredning.
bild på Maja Lundbäck

Maja Lundbäck

Mer om Må bra

Senaste om Tips och råd