Trivseln ökar trots oroliga tider
Publicerat 30 mars 2023
Trots vikande konjunktur och ökning av varsel trivs svenskarna bättre på jobbet än tidigare enligt en ny undersökning. Fler organisationer satsar på arbetsmiljön och tar tillvara medarbetarnas engagemang, enligt Jeanette Bergvall, vd på Great place to work som gjort undersökningen.

– Vi gjorde motsvarande undersökning 2021, 2019 och 2016 och trenden är tydlig. Svenska folket känner sig mer engagerade och trivs bättre på sina jobb 2023. Vi ser två möjliga orsaker. Dels tar allt fler organisationer medarbetarnas engagemang på största allvar. Dels kan oron i omvärlden driva organisationer framåt. De tvingas ställa om och förändras i snabbare takt, vilket kan verka stimulerande, säger Jeanette Bergvall i en kommentar.
Äldre tycker jobbet är mer meningsfullt
De yngsta medarbetarna, 18–25 år, rankar uppskattning högt, det vill säga de är mer nöjda med den uppskattning de får på jobbet jämfört med äldre medarbetare. De äldsta medarbetarna, 55–65 år, är den grupp som känner störst stolthet och mening med sitt arbete. Hela 77 procent instämmer att deras arbete är meningsfullt jämfört med 60 procent av personerna under 30 år.
De lägsta siffrorna i årets undersökning får ledarskapet. Bara 50 procent svarar att deras chef visar uppskattning för bra utfört arbete och endast 46 procent att cheferna undviker favorisering och lever som de lär.
Nyanställda mindre nöjda med distansarbete
Allt fler svenskar är positiva till distansarbete, enligt undersökningen. 68 procent tycker att arbetet påverkats till det bättre av distansjobbet jämfört med 53 procent år 2021. Mindre positiva till distansarbete är nyanställda som jobbat kortare än två år på arbetsplatsen och mellanchefer.
– Distansarbetets baksidor drabbar de yngre medarbetarna mest. Även om allt fler företag och organisationer ser fördelarna med hybrida arbetsplatser visar vår undersökning att det inte räcker. De behöver också arbeta metodiskt med ledarskapsfrågor för att alla ska må bra och känna sig engagerade, säger Jeanette Bergvall.
Om undersökningen
Totalt deltog 1 015 medarbetare (18-64 år) på svenska arbetsplatser. Undersökningen genomfördes i januari 2023.
Siffror ur undersökningen:
63 % bedömer sin arbetsplats som mycket bra
69 % upplever att kollegorna bryr sig om varandra
49 % tycker att cheferna är bra på att delegera, samordna samt involvera medarbetarna i beslut som rör deras arbete.
20 % har blivit mer oroliga för att förlora jobbet på grund av konjunkturen.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsklimat
-
Så hanterar du mikrostyraren på jobbet
Arbetsklimat • Mikrostyrning på arbetsplatsen kan avslöja djupare utmaningar än bara en besatthet med detaljer. Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, pekar på orsaker som bristande ledarskap och individens tidigare bagage.
-
Lär dig förstå olika personligheter
Arbetsklimat • Lättstressad, prestationsinriktad, introvert eller kreativ? Våra personlighetsdrag har stor påverkan på hur vi agerar och presterar på jobbet.
-
Ny bok ger tips till chefer om konflikthantering
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen kan orsaka dålig stämning, sämre arbetsprestationer och rentav ohälsa. Men rätt hanterad kan en konflikt i stället leda till utveckling av både arbetssätt och relationer.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.