Tre av tio har testat AI
Publicerat 11 oktober 2023
Tre av tio svenskar har testat AI och av dessa har drygt en femtedel gjort det i tjänsten. Det visar den senaste upplagan av Internetstiftelsens årliga rapport över svenskarnas internetvanor.
Tre av tio svenskar har testat att använda ett AI-baserat verktyg som Chat GPT och DALL-E. 70 procent har använt det privat, 22 procent i jobbet och 8 procent i studierna. Det visar årets upplaga av rapporten ”Svenskarna och internet”.
Framför allt är det den yngre åldersgruppen som testat ett AI-baserat verktyg. I åldersgruppen 18–34 år är det 60 procent som testat men i åldersgruppen 65–84 år är det bara 5 procent.
– Här ser vi kanske begynnelsen till nästa digitala klyfta. Nu när åldersklyftorna vad gäller e-legitimation minskat så kan detta bli nästa område där vi ser stora skillnader mellan yngre och äldre, sa Måns Jonasson på Internetstiftelsen när han presenterade rapporten.
Nära en tredjedel av svenskarna tror att AI kommer ha en negativ påverkan på framtiden. 36 procent tror att AI varken kommer ha en positiv eller negativ inverkan och 19 procent att AI kommer ha en övervägande positiv inverkan.
– Det är till exempel stora skillnader på synen på AI i skolans värld. En del skolor tillåter att eleverna använder AI medan andra är mycket skeptiska.
Googla arbetssökande inte ok
Den del av rapporten som handlar om internetanvändning och integritet ger motstridiga resultat. Drygt hälften av svenskarna anser att det inte är ok att arbetsgivare tittar på deras publika internetinformation och sociala medier inför en anställning.
Unga, främst studerande, är den grupp som är mest skeptiska till att arbetsgivare googlar arbetssökande. Personer i arbetaryrken är mer negativa till det än tjänstemän.
– De flesta vill inte att arbetsgivare ska få googla oss, men samtidigt visar rapporten att en majoritet är för att polisen ska få använda alla de verktyg de har för att fånga brottslingar. Det är lite motsägelsefullt, sa Måns Jonasson och hänvisade till att 94 procent av svenskarna anser att polisen ska få ta del av privata konversationer på nätet vid brottsmisstanke.
Fler siffror ur rapporten
- 4 av 10 som arbetar har använt Linkedin det senaste året
- Var fjärde internetanvändare har använt Microsoft Teams för att chatta det senaste året och var tionde har chattat på Zoom och Skype. Messenger är den vanligaste tjänsten för att chatta om man bortser från traditionella SMS.
- Fler än var femte svensk har haft dagliga videosamtal det senaste året.
Källa: Internetstiftelsen, "Svenskarna och internet"
Marianne Zetterblom
Mer om Digitalisering
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Digitala möten gör hjärnan tröttare
Digitalisering • Digitala möten har blivit en självklarhet och något som vi inte reflekterar över längre. Men enligt forskaren Britta Nordin Forsberg blir vi tröttare och mindre kreativa av att ses på skärm.
-
AI präglar årets nyordslista
AI • Cyberresiliens, generativ AI och prompta. Flera av orden på årets nyordslista från Språkrådet handlar om digital arbetsmiljö och det gångna årets AI-utveckling.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.