Hoppa till huvudinnehållet
Kompetens

De satsar på utbildning på arbetstid

Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då alla medarbetare får vidareutbilda sig.

Att erbjuda sina anställda möjligheter till vidareutbildning var inte något nytt på Miljödata. Men trots uppmuntran och tillgång till en rad olika kurser var det inte många anställda som tog sig tiden att gå utbildningar på arbetstid.

Svartvitt fot på man i mörk kostym, mörkt hår och glasögon
Max Klamkin som är marknadskoordinator på Miljödata
Bild: Miljödata

– Jag tror att det är ett ganska generellt problem att folk känner att de inte har tid. Det är svårt att själv avsätta tid till att gå en kurs eller vidareutbilda sig under arbetsdagen och det blir lätt att det inte blir av, säger Max Klamkin, marknadskoordinator på Miljödata.

En fredag i månaden är vigd åt vidareutbildning

Företaget, som jobbar med att utveckla och leverera webbaserade IT-system inom personal- och arbetsmiljöområdet, bestämde sig för att göra en intern satsning på kompetensutveckling och startade Miljödata Academy. Sedan januari i år har en fredag i månaden vigs åt vidareutbildning för samtliga 20 anställda på företaget, en satsning som planeras att fortsätta på obestämd tid. Dagen inleds med gemensam frukost och därefter får medarbetarna själv välja bland ett stort urval av digitala utbildningar, att gå individuellt eller med sitt team. Egna förslag välkomnas också, som att lyssna på en podd eller läsa en bok. Fokus ligger på att vidareutbilda sig inom något område som har med ens arbetsuppgifter att göra och responsen från medarbetarna har hittills varit väldigt positiv, enligt Max Klamkin.

– Många uppskattar att de får lära sig saker som de har nytta av i sin yrkesroll, inte bara här hos oss utan även på framtida jobb. Det gör att självförtroendet förbättras och att man känner sig mer trygg i sina arbetsuppgifter. Det finns också många fördelar med att kunna samlas och diskutera vad man lärt sig under dagen, utbildningar ger mer om man får resonera med sina kollegor kring det man lärt sig, säger han.

Måste prioriteras från ledningen – annars blir det inte av

Att initiativet kommer från ledningen tror Max Klamkin är avgörande för att medarbetarna ska känna att de kan prioritera vidareutbildning och avsätta tillräckligt med tid för att det ska bli av. För att samtliga medarbetare ska ha möjlighet att vara med hjälps de åt. Exempelvis har företagets vd gått in och stöttat i support för att teamet där ska ha tid att lägga på utbildning.

Även om Miljödata är ett minde bolag med 20 anställda tror Max Klamkin att modellen går att applicera även i större företag.

– Det kan säkert vara svårare för ett stort företag att ”stänga ner” en dag men man kan exempelvis dela upp det på avdelningsnivå, säger han.

Blir en attraktiv arbetsgivare

Att satsa på sina medarbetares personliga utveckling tror Max Klamkin är en nyckelfaktor för att vara en attraktiv arbetsgivare.

– Det är viktigt att känna att man kan utvecklas på sitt jobb. Att man kontinuerligt lär sig nya saker. För att det ska bli av tror jag att det är viktigt att sådana här initiativ kommer uppifrån, att man centralt i bolaget bestämmer att detta är något vi vill göra – och hjälper medarbetarna att ta sig tid till det, säger han.

TIPS

Så blir kompetensutvecklingen av

  • Fatta beslut centralt i bolaget att ni vill satsa på de anställdas kompetensutveckling och när det kommuniceras till de anställda, var tydlig med att satsningen kommer uppifrån.
  • Hjälp medarbetare att avsätta tid till kompetensutveckling, till exempel genom att bestämma en viss dag då detta ska vara i fokus.
  • Erbjud ett utbud av kurser men uppmuntra också medarbetarna att själva komma med förslag på kurser, poddar, böcker eller liknande.
  • Samlas och låt medarbetarna diskutera vad de lärt sig under dagen, utbildningar ger mer om man får resonera med sina kollegor kring det man lärt sig.
  • Följ upp kompetenssatsningar och låt medarbetarna diskutera hur de kunnat applicera kunskapen i sin arbetsvardag.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Kompetens

Senaste om Mer om arbetsmiljö