Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Publicerat 28 september 2023
På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
I en snabbt föränderlig värld kan det verka kontraproduktivt att stanna upp och reflektera över gårdagen. Men för personalen vid hand- och plastikkirurgen vid Norrlands universitetssjukhus har detta blivit en oumbärlig del av deras arbetsdag. Genom att avsätta tid varje morgon för reflektion förbättrades inte bara den psykosociala arbetsmiljön, teamets samarbete stärktes också markant.

– Vi ville på ett enkelt sätt följa upp det som varit bra och mindre bra och prata om hur vi kan förbättra oss, säger Veronica Blomberg, biträdande verksamhetschef och avdelningschef.
Med hjälp av en organisationspsykolog vid företagshälsan har de det senaste året använt metoden After Action Review (AAR) – ett kortare reflektionsmöte varje vardagsmorgon.
– Tack vare detta kan vi spegla gårdagen och fråga oss om vi klarade kärnverksamheten och hur den psykosociala arbetsmiljön var.
Värdefullt under pandemin
När pandemin kom 2020 pausades till stor del arbetet, men klinikens operations- och mottagningsenheter fortsatte med att använda metoden, något som betydde mycket.
– Om vi inte gjort det vet jag inte hur vi hade klarat oss genom pandemin, säger Veronica Blomberg.
Att reflektera över arbetsbelastningen och patienternas tillstånd var inte det enda målet med metoden. Den hjälpte även personalen att hantera sina känslor och ge varandra stöd i tuffa tider.
– Vi tvåbenta varelser tenderar att fokusera på det negativa och glömma bort det positiva. Genom reflektion lärde vi oss att trots hög arbetsbelastning kan vi hitta positiva aspekter i vår dag, som att uppskatta ett gott samarbete eller en lugn lunchstund. Vi belyser detta innan vi tar upp det som varit svårare, säger Veronica Blomberg.
Metoden ledde till färre fel
Enligt henne har det klinikövergripande arbetet med metoden After Action Review blivit en integrerad del av personalens arbetsmiljö:
– Våra medarbetare känner väl till våra två kärnuppdrag. Dels att utföra vårt arbete på bästa möjliga sätt, dels att alltid söka förbättringar. Detta omfattar allt från våra arbetsuppgifter till hur vi tar hand om vår arbetsmiljö, oavsett om det är fysiska förhållanden eller vårt psykosociala klimat.
På kliniken finns planer på att fler enheter ska anamma denna reflekterande metod inom en snar framtid.
– Varje fredag genomför vi en omfattande reflektionsövning där operations- och mottagningsteamen tillsammans utvärderar veckan som gått. Genom denna process har vi inte bara ökat effektiviteten och produktiviteten, utan också minskat felen och stärkt arbetsglädjen i teamet, avslutar Veronica Blomberg.

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.
-
Studenters arbetsmiljö i fokus
Arbetsmiljöarbete • Stress och bristande stöd är vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland studenter. För att arbetsmiljön ska bli bättre och för att öka delaktigheten har en ny handbok som riktar sig till studerandeskyddsombud tagits fram.
-
Många risker när solceller monteras
Säkerhet • Fack och arbetsgivare jobbar nu tillsammans för att öka säkerheten för dem som monterar solceller, ett arbete som innebär många risker.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.