
Bild: Canva
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Publicerat 14 mars 2023
Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier. Det visar en ny studie som bygger på data från SCB.
Att utsättas för sexuella trakasserier på jobbet är tre gånger vanligare för kvinnor än för män i Sverige, enligt en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS. Rapporten ”Sexuella trakasserier på jobbet ökar den ekonomiska ojämställdheten” bygger på data från Arbetsmiljöundersökningen som görs av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket.
Men både kvinnor och män löper ökad risk att utsättas för sexuella trakasserier om de är i minoritet på sina arbetsplatser. De personer som utsätts tenderar att byta jobb, vilket i sin tur befäster ojämlikhet i arbetslivet enligt Johanna Rickne, professor i nationalekonomi.
Leder till jobbyte
– När kvinnor utsätts lämnar de ofta arbetsplatser med ett relativt högt löneläge och en stor andel män och söker sig till mer lågbetalda arbetsplatser med färre manliga kollegor. Detta bidrar i sin tur till att befästa löneskillnaderna mellan könen.
Det finns många vinster med att förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatsen, enligt forskarna. Två tredjedelar av arbetstagarna känner till minst ett fall av sexuella trakasserier i sin bransch. Eftersom många undviker att söka sig till företag där de hört att sexuella trakasserier förekommit blir det svårare och dyrare för de företagen att rekrytera.
Johanna Rickne och hennes forskarkollega, Olle Folke, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, anser också att förebyggande arbete mot sexuella trakasserier, ökar möjligheterna för företag att locka de bästa förmågorna och rekrytera från arbetsmarknaden i stort.

Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?