Bild: Canva
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Publicerat 14 mars 2023
Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier. Det visar en ny studie som bygger på data från SCB.
Att utsättas för sexuella trakasserier på jobbet är tre gånger vanligare för kvinnor än för män i Sverige, enligt en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS. Rapporten ”Sexuella trakasserier på jobbet ökar den ekonomiska ojämställdheten” bygger på data från Arbetsmiljöundersökningen som görs av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket.
Men både kvinnor och män löper ökad risk att utsättas för sexuella trakasserier om de är i minoritet på sina arbetsplatser. De personer som utsätts tenderar att byta jobb, vilket i sin tur befäster ojämlikhet i arbetslivet enligt Johanna Rickne, professor i nationalekonomi.
Leder till jobbyte
– När kvinnor utsätts lämnar de ofta arbetsplatser med ett relativt högt löneläge och en stor andel män och söker sig till mer lågbetalda arbetsplatser med färre manliga kollegor. Detta bidrar i sin tur till att befästa löneskillnaderna mellan könen.
Det finns många vinster med att förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatsen, enligt forskarna. Två tredjedelar av arbetstagarna känner till minst ett fall av sexuella trakasserier i sin bransch. Eftersom många undviker att söka sig till företag där de hört att sexuella trakasserier förekommit blir det svårare och dyrare för de företagen att rekrytera.
Johanna Rickne och hennes forskarkollega, Olle Folke, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, anser också att förebyggande arbete mot sexuella trakasserier, ökar möjligheterna för företag att locka de bästa förmågorna och rekrytera från arbetsmarknaden i stort.
Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.