
Bild: Pixabay
Varannan tjänsteman fortsätter på distans
Publicerat 13 september 2022
Fler tjänstemän i det privata näringslivet har fått möjlighet att arbeta på distans jämfört med innan pandemin. Det visar en ny undersökning från Trygghetsrådet.
Trots att pandemirestriktionerna försvann i våras visar en undersökning att varannan privatanställd tjänsteman fått ökade möjligheter att även fortsättningsvis kunna jobba på distans. 67 procent svarar att de är nöjda med de nya riktlinjerna.

– Pandemin har inneburit ett paradigmskifte gällande synen på det fysiska kontoret. Tjänstemän inom privat sektor har uppskattat flexibiliteten och valfriheten som kommer med möjligheten till distansarbete. Det är en viktig insikt för såväl arbetsgivare som anställda kring hur vi skapar ett hållbart arbetsliv på framtidens arbetsmarknad, säger Trygghetsrådets vd Johan Lagerhäll i en kommentar.
Samtidigt poängterar han att många arbetsgivare fortsatt ser det fysiska mötet som viktigt.
– Få beslutsfattare tror att vi kommer att ställa om till distans på heltid. Varannan tjänsteman i chefsposition svarar att de är mycket eller delvis tveksamma till att anställa medarbetare som helt och hållet arbetar på distans.
Mest positiva till att anställa medarbetare som arbetar på distans är chefer inom IT och tjänsteföretag.
Hela 78 procent svarar att de nya regler som införts kring distansarbete kommer göra dem mer attraktiva som arbetsgivare.
Om undersökningen
Undersökningen omfattar 1 000 intervjuer med privatanställda tjänstemän, 700 personalledande chefer och 130 egenföretagare med mer än 5 anställda.

Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.