
Bild: Pexels
Ohjälpsamma kollegor skapar irritation
Publicerat 25 april 2022
Att inte vara hjälpsam eller ta ansvar. Det är egenskaper vi irriterar oss mest på hos våra kollegor, enligt en ny undersökning från Blocket Jobb.
Tvärtemot vad man kanske kan tro är det inte skrivbordsätande eller kvarglömda kaffekoppar som irriterar oss mest på jobbet. Det är istället faktorer som är kopplade till arbetsuppgifterna som skapar mest irritation. Det visar en undersökning där Kantar Sifo på uppdrag av Blocket Jobb frågat 1 000 tjänstemän om vad de stör sig mest på hos kollegorna.
Hela 41 procent svarade att det som irriterade mest var när kollegorna inte tar ansvar. På andra plats kommer dålig samarbetsförmåga och på tredjeplats bristande hjälpsamhet.
– Det är intressant att det vi tycker är mest påfrestande är saker som är kopplade till själva arbetet och hur man sköter sitt jobb och där ligger störningsmoment som att spela musik eller äta vid skrivbordet i lä, säger Anna Rosenlund, Brand Manager på Blocket Jobb i en kommentar.
Beteenden som har med kontorsvett att göra kommer ganska långt ner på listan över vilka beteenden vi stör oss på. Bara tre procent svarar till exempel att kollegor som spelar hög musik eller på andra sätt stör arbetsron är det mest irriterande.
Kollegorna får oss att stanna kvar
Men även om kollegorna kan vara ett störningsmoment är det också de som får oss att trivas och vilja stanna kvar på en arbetsplats. Bland dem som inte vill byta jobba svarar nästan 40 procent att det är på grund av att de trivs med sina kollegor. Bara att trivas med sina arbetsuppgifter hamnar högre upp på listan.
– Vår undersökning visar hur oerhört viktiga kollegorna är för att personalen ska trivas på en arbetsplats. Som arbetsgivare kan det därför vara en god idé att satsa en hel del krut på att skapa fungerande samarbeten och en bra arbetsplatskultur. Människorna vi har omkring oss på jobbet varje dag är en väldigt viktig del i varför folk stannar kvar på en arbetsplats, säger Anna Rosenlund.
Det här stör vi oss mest på hos kollegorna
- Att man inte tar ansvar, 41 procent
- Dålig samarbetsförmåga, 32 procent
- Att man inte är hjälpsam, 26 procent
- För långa möten, 21 procent
- Bli inbjuden till möten som inte är relevanta, 19 procent
- Högljudda telefonsamtal, 13 procent
- Avbryter/låter inte andra komma till tals, 12 procent
- Annat, 11 procent
- Att personen inte kommer i tid, 11 procent
- Inte hålla deadlines, 10 procent

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsklimat
-
Så hanterar du smitaren på jobbet
Arbetsklimat • Smitare, tidsoptimister och martyrer som irriterar och stjäl energi. Vi har alla stött på dem, men det finns sätt att hantera de här besvärliga beteendena.
-
Åtta principer för framgångsrika team
Arbetsklimat • Vad gör ett team framgångsrikt? Det har Oskar Henrikson, legitimerad psykolog och grundare av Psykologifabriken funderat mycket kring.
-
Lätt att överdriva orättvisa på jobbet
Arbetsklimat • När vi lyckas med något tar vi åt oss äran själva, men när vi misslyckas skyller vi på omständigheterna. Dessutom överskattar vi ofta hur orättvisa omständigheterna har varit om befordran vi sökt går till en kollega.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.