Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Ny bok slår hål på myter om digitalt samarbete

Att man blir mer kreativ av att vara på kontoret och träffa kollegorna tre dagar i veckan är en myt, enligt författarna till en ny bok om digitalt arbete. Det är inte platsen som avgör resultatet utan hur vi beter oss.

Författarna till boken ”Digitalt samarbete – Så skapar vi morgondagens organisationer” ifrågasätter föreställningen om att det skulle vara sämre att jobba på distans.

Oscar Berg, medförfattare till boken "Digitalt samarbete – Så skapar vi morgondagens organisationer"
Oscar Berg, medförfattare till boken "Digitalt samarbete – Så skapar vi morgondagens organisationer"
Bild: Linus Öhman

– Det finns ingen forskning som visar att tankearbete är platsburet. Tvärtom visar metastudier att produktiviteten ökar när man jobbar hemma. Man har större möjlighet att jobba djupt och fokuserat. Jämför det med aktivitetsbaserade kontor där folk måste sitta med hörlurar för att kunna koncentrera sig, säger Oscar Berg som är en av författarna.

Han menar att morgondagens organisationer bygger på att vi samarbetar digitalt i stället för att samla alla på en plats. Men tron på kontoret är stark, det handlar både om vad vi är vana vid och hur vi ser på våra arbetsuppgifter.

– Organisationerna har bestämt på vilka sätt medarbetare är mest kreativa utan att kolla hur det faktiskt är. Att sätta färgglada lappar på en white board är inte att vara kreativ, inte heller att springa på en massa möten som andra kallar till. Att arbeta på distans kräver självledarskap och att var och en får ta ansvar för sina arbetsuppgifter.

Techföretag bättre på att blicka framåt

Enligt Oscar Berg är närvaro plus hastighet inte lika med produktivitet och det finns ledare som inte förstår vad innovation och kreativitet innebär.

– Tittar man på utvecklingsföretag och techföretag på framväxt är de mer benägna att se möjligheterna framåt och är inte lika inställda på att bevara det gamla.

Han säger att chefer ska vara som trädgårdsmästare som ger medarbetarna förutsättningar och bygger tillit i stället för att kontrollera vad de gör och var de jobbar.

En annan föreställning boken slår hål på är att fysiska möten är bättre än digitala. Forskning visar, menar Oscar Berg, att de digitala mötena är mer demokratiska och jämställda.

­­– Alla kommer till tals under ett digitalt möte, oavsett om vi är extroverta eller introverta och kvinnor får mer utrymme. Det fysiska mötet blir lätt ett maktforum där vissa personer tar hela pratutrymmet.

Ekonomiska resultat säger inte allt

Oscar Berg säger att man måste ta informerade beslut i organisationerna vad det gäller framtiden. Man behöver titta på vad den digitala tekniken möjliggör och ifrågasätta vilka arbeten som egentligen är platsberoende. Så man får en bild av vart man vill förflytta sig.

– Att mäta i ekonomiska resultat är inte det enda, man behöver också titta på produktivitet, innovationsförmåga och engagemangsnivå. Vad är det som gör att vi växer? Man måste förstå arbetet och de förutsättningar det kräver.

Att bygga och underhålla relationer går utmärkt utan att träffas fysiskt, menar han. Folk skrev kärleksbrev över Atlanten en gång i tiden och i dag finns en rad digitala sätt att interagera med varandra.

– Vi skulle kunna använda interna sociala medier mycket mer i arbetssammanhang och utveckla våra nätverk och relationer den vägen. Där finns ett stort behov i många organisationer, säger Oscar Berg.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö