Ny bok slår hål på myter om digitalt samarbete
Publicerat 1 november 2022
Att man blir mer kreativ av att vara på kontoret och träffa kollegorna tre dagar i veckan är en myt, enligt författarna till en ny bok om digitalt arbete. Det är inte platsen som avgör resultatet utan hur vi beter oss.
Författarna till boken ”Digitalt samarbete – Så skapar vi morgondagens organisationer” ifrågasätter föreställningen om att det skulle vara sämre att jobba på distans.

– Det finns ingen forskning som visar att tankearbete är platsburet. Tvärtom visar metastudier att produktiviteten ökar när man jobbar hemma. Man har större möjlighet att jobba djupt och fokuserat. Jämför det med aktivitetsbaserade kontor där folk måste sitta med hörlurar för att kunna koncentrera sig, säger Oscar Berg som är en av författarna.
Han menar att morgondagens organisationer bygger på att vi samarbetar digitalt i stället för att samla alla på en plats. Men tron på kontoret är stark, det handlar både om vad vi är vana vid och hur vi ser på våra arbetsuppgifter.
– Organisationerna har bestämt på vilka sätt medarbetare är mest kreativa utan att kolla hur det faktiskt är. Att sätta färgglada lappar på en white board är inte att vara kreativ, inte heller att springa på en massa möten som andra kallar till. Att arbeta på distans kräver självledarskap och att var och en får ta ansvar för sina arbetsuppgifter.
Techföretag bättre på att blicka framåt
Enligt Oscar Berg är närvaro plus hastighet inte lika med produktivitet och det finns ledare som inte förstår vad innovation och kreativitet innebär.
– Tittar man på utvecklingsföretag och techföretag på framväxt är de mer benägna att se möjligheterna framåt och är inte lika inställda på att bevara det gamla.
Han säger att chefer ska vara som trädgårdsmästare som ger medarbetarna förutsättningar och bygger tillit i stället för att kontrollera vad de gör och var de jobbar.
En annan föreställning boken slår hål på är att fysiska möten är bättre än digitala. Forskning visar, menar Oscar Berg, att de digitala mötena är mer demokratiska och jämställda.
– Alla kommer till tals under ett digitalt möte, oavsett om vi är extroverta eller introverta och kvinnor får mer utrymme. Det fysiska mötet blir lätt ett maktforum där vissa personer tar hela pratutrymmet.
Ekonomiska resultat säger inte allt
Oscar Berg säger att man måste ta informerade beslut i organisationerna vad det gäller framtiden. Man behöver titta på vad den digitala tekniken möjliggör och ifrågasätta vilka arbeten som egentligen är platsberoende. Så man får en bild av vart man vill förflytta sig.
– Att mäta i ekonomiska resultat är inte det enda, man behöver också titta på produktivitet, innovationsförmåga och engagemangsnivå. Vad är det som gör att vi växer? Man måste förstå arbetet och de förutsättningar det kräver.
Att bygga och underhålla relationer går utmärkt utan att träffas fysiskt, menar han. Folk skrev kärleksbrev över Atlanten en gång i tiden och i dag finns en rad digitala sätt att interagera med varandra.
– Vi skulle kunna använda interna sociala medier mycket mer i arbetssammanhang och utveckla våra nätverk och relationer den vägen. Där finns ett stort behov i många organisationer, säger Oscar Berg.

Gerd Eriksson
Mer om Digitalisering
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Ständiga distraktioner försämrar vår arbetsförmåga
Digitalisering • Var tredje minut blir vi störda av en notis eller ett mejl när vi jobbar. Det gör att våra arbetsuppgifter tar dubbelt så lång tid att utföra, enligt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av talarna på årets upplaga av Gilla jobbet.
-
Tre av tio har testat AI
Digitalisering • Tre av tio svenskar har testat AI och av dessa har drygt en femtedel gjort det i tjänsten. Det visar den senaste upplagan av Internetstiftelsens årliga rapport över svenskarnas internetvanor.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Så hanterar du mikrostyraren på jobbet
Arbetsklimat • Mikrostyrning på arbetsplatsen kan avslöja djupare utmaningar än bara en besatthet med detaljer. Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, pekar på orsaker som bristande ledarskap och individens tidigare bagage.