
Bild: Pexels
Hög tid att se över IT-säkerheten
Publicerat 22 mars 2022
Antalet anmälda IT-incidenter hos svenska myndigheter och andra samhällsviktiga verksamheter har ökat kraftigt de senaste veckorna, enligt MSB. Nu uppmanas svenska organisationer att öka sin beredskap för IT-attacker.
Händelseutvecklingen i Ukraina påverkar hela världen – så även Sverige. Organisationer inom framför allt hälso- och sjukvård, livsmedel, säkerhet, transport, energi, informationssystem och finansiella tjänster får av branschorganisationen Svensk Handel rådet att förbereda sig för möjliga cyberintrång. Antalet anmälda IT-incidenter har ökat från omkring 200 i veckan till 400–500 i veckan den senaste tiden, rapporterar MSB.
– Antalet cyberattacker mot svenska företag ökade kraftigt redan innan Rysslands invasion av Ukraina och förväntas fortsätta att öka, kommenterar säkerhetsexperten Nina Jelver på Svensk Handel.
Hon betonar att det är extra viktigt att upprätthålla god IT-säkerhet på företagen just nu.
– Inte bara med anledning av Rysslands invasion av Ukraina utan även för att cyberangreppen ökar och har blivit allt vanligare. Företag behöver överlag bli bättre på cybersäkerhet och ha en ökad beredskap för möjliga cyberintrång samt förberedelse för att de sker.
Enligt Nina Jelver bör alla företag ställa sig vissa specifika frågor: vilken information klarar man sig inte utan och tar man regelbundet säkerhetskopior på den informationen?
– Dessutom ska man fundera på om man har tillräcklig bandbredd och skydd för att stå emot en DDoS-attack (en överbelastningsattack som har som mål att överbelasta en webbplats eller en server och på så sätt göra den tillfälligt otillgänglig för legitima användare), och om alla internetanslutna enheter och applikationer är uppdaterade.
Viktigt att upptäcka snabbt
Det bästa sättet att öka beredskapen inför cyberintrång är att vara förberedd, påpekar Nina Jelver:
– Om man inte har kompentensen på plats internt gäller det att ta hjälp utifrån. Att snabbt kunna upptäcka och avvärja dataintrång är otroligt värdefullt.
Att bara prata om cyberhotet och cyberattacker kan väcka oro eftersom majoriteten kanske inte vet vad det egentligen innebär. Cyberangrepp är ofta till för att skrämmas, och okunnighet kan spä på rädslan, anser Nina Jelver:
– Då syftar jag framför allt på hur det kommuniceras medialt. En DDoS-attack är visserligen otrevlig, men den är egentligen inte något allvarligt hot, eftersom inga system på insidan hotas. Incidenten kan däremot förstoras upp genom att man inte kommunicerar det inträffade på rätt sätt.

Henrik Lenngren
Mer om IT
-
Stora vinster med cirkulär IT-användning
Klimatförändringar • Att återanvända IT-utrustning i stället för att köpa ny kan ge stora klimatbesparingar. Trots det saknar sju av tio företag en plan för cirkulär IT-användning.
-
Hemmajobbare behöver bli bättre på IT-säkerhet
IT • En effekt med distansjobbandet är att IT-problem måste lösas via telefon – och att många hemarbetare sitter med bristande virusskydd. Att värna om sin egen IT-säkerhet borde bli mer prioriterat, anser Dennie Karlsson, informationssäkerhetschef på Dustin.
-
IT-attacker kommer bli allt vanligare
IT • För Coop var sommarens IT-attack en stor prövning för både medarbetare och kunder. Mycket tyder på att handeln måste räkna med fler och större attacker av detta slag, enligt Nina Jelver säkerhetsexpert på Svensk Handel.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.