Hoppa till huvudinnehållet
Gravid kvinna vid skrivbord

Enligt rapporten är graviditetsrelaterade sjukdomar den tredje vanligaste orsaken till både kort- och långvarig sjukfrånvaro för kvinnor mellan 16–45 i arbetslivet.

Bild: Istock

Sjukfrånvaro

Graviditet bakom en tredjedel av unga kvinnors sjukfrånvaro

Besvär med kopplingar till graviditet är den tredje vanligaste orsaken till sjukfrånvaro hos kvinnor i fertil ålder. Anställda i handeln samt i vården är mest utsatta och i hälften av fallen beror sjukskrivningen på foglossning. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Enligt rapporten är graviditetsrelaterade sjukdomar den tredje vanligaste orsaken till både kort- och långvarig sjukfrånvaro för kvinnor mellan 16–45 i arbetslivet.

– Om graviditetsrelaterade sjukdomar och besvär leder till sjukfrånvaro eller inte beror delvis på vilka yrkesuppgifter de drabbade har, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring i en kommentar.

Handeln och vården extra utsatta

Enligt rapporten är butikssäljare i handeln extra utsatta. De står för nästan en tredjedel av sjukfallen. Men där leder besvären oftast till korta sjukfall. Långa sjukfall är vanligare bland vårdanställda och personliga assistenter.

– Vid kortvarig graviditetsrelaterad sjukfrånvaro är typfallet en butikssäljare i 30-årsålderm som har drabbats av foglossning. När det gäller långvarig sjukfrånvaro med koppling till graviditet är typfallet en undersköterska i 30-årsåldern som drabbats av foglossning säger Elin Henriksson.

Rapporten bygger på en genomgång av drygt 5 000 försäkringsärenden där graviditet är orsaken till sjukfrånvaro.

TIPS

Förbered arbetsplatsen för gravida

Eftersom en del risker i arbetsmiljön kan vara störst redan innan en graviditet konstateras, är det viktigt att ha rutiner för riskbedömning av gravidas arbetsuppgifter på plats. Riskbedömningen ska göras av chef och skyddsombud tillsammans. Om den visar att det finns risker för den gravida medarbetaren behöver arbetet anpassas.

Det kan till exempel handla om att ge möjlighet till vila eller att minska den fysiska belastningen. Om arbetsanpassningen inte räcker till är arbetsgivaren skyldig att utreda om det finns andra arbetsuppgifter som den gravida kan göra.

Källa: ”Graviditet, amning och mens”. Här kan du ladda ner skriften.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Sjukfrånvaro

Senaste om Mer om arbetsmiljö